c S

EU potrdila preiskave proti pripadnikom Eulexa na Kosovu

30.10.2014 15:15 Priština/Bruselj, 30. oktobra (STA) - Evropska unija je v sredo zvečer potrdila, da preučuje očitke o korupciji proti članom misije Eulex na Kosovu. Medtem tožilka Eulexa Maria Bamieh trdi, da so jo suspendirali, ko je poročala o domnevni korupciji med svojimi kolegi. Vodstvo Eulexa teh očitkov in preiskave ne želi komentirati.

Bamiehova med drugim nekdanjemu kolegu iz Eulexa, italijanskemu sodniku Francescu Floritu, očita, da je prejel 300.000 evrov podkupnine v zameno, da je prispeval h končanju postopkov proti kosovskem državljanu, ki je bil obtožen umora. Končanje postopkov proti nekaterim vidnim obtoženim v zameno za podkupnino očita tudi glavni tožilki Eulexa Jaroslavi Novotni.

Florit in Novotnijeva naj bi bila vpletena v končanje postopkov proti nekdanjemu kosovskemu prometnemu ministru Fatmirju Limaju in nekdanjemu državnemu sekretarju na zdravstvenem ministrstvu Ilirju Tolaj. Oba sta bila obtožena korupcije.

EU je v sredo sporočila, da pozorno spremlja razvoj dogodkov na Kosovu in da se zaveda očitkov. Bamiehova sedaj trdi, da so jo suspendirali zaradi njenih preiskav. Poleg tega za kosovski časnik Ekspress zatrdila, da jo Eulex napada in preganja.

A vodstvo Eulexa zanika preganjanje tožilke. Šef misije Gabriele Meucci je danes zatrdil, da misija deluje zakonito, ob tem pa je zanikal očitke, da preganjajo Bamiehovo. "Ne komentiramo preiskave," pa je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta Meucci odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitni preiskavi proti vodilnim članom misije in s tem posredno priznal, da preiskava poteka.