c S

Kordež upa na resen dvom sodišča o upravičenosti njegove obsodbe

30.10.2014 12:47 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Bine Kordež, nekdanji prvi mož Merkurja, ki so mu v sredo prekinili prestajanje zaporne kazni, razloga o tem še ne more komentirati. "Upam pa, da je vrhovno sodišče ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe ter višine kazni," je zapisal v sporočilu za javnost. Kordežev zagovornik Janez Hočevar sodbo pričakuje v 14. dneh.

Kordeža so v sredo zvečer izpustili iz zapora na Dobu, ker je vrhovno sodišče ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. "Verjamem, da se s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem, ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah," je menil.

"Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali," je še dodal.

Višje sodišče je namreč Kordežu julija odpravilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja.

Njegov zagovornik Hočevar je za STA pojasnil, da sodbo pričakuje v 14. dneh oz. treh tednih. "Takrat bomo lahko komentirali, ko bomo videli razloge. Trenutno je znano samo dejstvo o prekinitvi prestajanja kazni," je poudaril. Ob tem je dodal, da prekinitev prestajanja zaporne kazni še ne pomeni konca postopka.

Vrhovno sodišče je v obravnavi zahtev za varstvo zakonitosti s strani Kordeža in soobsojenih, gre za nekdanjo finančnico Merkurja Janjo Krašovec in nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza, ocenilo, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja zaporne kazni. O sodbi še ni končne odločitve, ker od tožilstva še niso prejeli odgovorov na zahtevi za varstvo zakonitosti drugih soobsojenih.