c S

V Bruslju odmeva sporen poračun EU; Sloveniji naj bi iz proračuna vrnili 18 milijonov

24.10.2014 15:09 Bruselj, 24. oktobra (STA) - Ob robu vrha EU odmeva politično sporen, za zdaj še okvirni poračun Evropske komisije, po katerem bi morale nekatere članice v proračun EU vplačati več, nekaterim pa bi denar vrnili. Najbolj izračunu nasprotuje Velika Britanija, ki bi morala doplačati največ - 2,1 milijarde evrov. Sloveniji naj bi vrnili 17,9 milijona evrov.

Britanski premier David Cameron ostro protestira proti bruseljskemu poračunu na podlagi podatkov v letih 1995-2013. Vprašanje je še posebej občutljivo v luči načrtovanega referenduma o članstvu Velike Britanije v uniji, saj je voda na mlin evroskeptikom.

Omenja se možnost izrednega sestanka finančnih ministrov unije v prihodnjih dneh, ki naj bi preučili sporne prilagoditve prispevkov članic v proračun EU. Te prilagoditve naj bi bile sicer izvedene v prvem tednu decembra.

Veliko Britanijo naj bi podpirali Nizozemska in Italija, ki bi po bruseljskem poračunu prav tako morali vplačati dodaten denar v proračun EU. Nizozemska bi morala doplačati okoli 642,7 milijona evrov, Italija pa 340,1 milijona evrov.

Največ naj bi dobila iz blagajne EU nazaj Francija - dobro milijardo evrov. Nemčija naj bi dobila vrnjenih 779,2 milijona evrov. Denar naj bi dobila vrnjen tudi Slovenija - po bruseljski tabeli naj bi dobila 17,9 milijona evrov.

V Evropski komisiji sicer poudarjajo, da je ta ocena za zdaj le okvirna in da podatki še niso dokončni. Dokončne prilagoditve bo komisija članicam uradno sporočila novembra.