c S

Brglez: Trenutno komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni mogoče ustanoviti

24.10.2014 13:55 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Če bo SDS vztrajala, da v komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predlaga predsednika stranke Janeza Janšo, brez spremembe zakonskih podlag in sklepa kolegija predsednika DZ o razdelitvi mest v komisiji ni mogoče ustanoviti te komisije, je danes v izjavi za medije pojasnil predsednik DZ Milan Brglez.

Poslanska skupina SDS je v komisijo namreč spet predlagala tudi Janšo, čeprav mu je prenehal poslanski mandat po zakonu o poslancih, saj prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

Brglez je poslanski skupini že odgovoril, da predloga ne more upoštevati, in jo pozval, naj do srede pošlje nov, zakonsko skladen predlog. Brglez namreč še vedno verjame, da bi SDS lahko spremenila pristop k temu vprašanju in poslala zakonsko ustrezen predlog.

Če bo SDS vztrajala pri svojem predlogu, pa brez ustreznih drugih podlag "ni mogoče oblikovati komisije, o njej ni mogoče razpravljati in je ustanavljati na seji DZ", je dejal Brglez.

Ob tem je pojasnil, da zakona ni mogoče "kar tako spreminjati". Hkrati pa so vezani na sporazum o razporeditvi mest, ki jih imajo poslanske skupine v komisiji, in ga je s sklepom potrdil kolegij. "Ključna zakonska omejitev je tudi ta, da mora imeti večino opozicija," je dodal.

Na opazke novinarjev o tem, da se zdi, da je DZ talec ene stranke oz. njenega predsednika, ki niti ni več poslanec, pa še vedno vpliva na delo DZ, pa je Brglez dejal, da "glede tega žal ni mogoče veliko narediti". "Najslabše bi bilo, da bi se zakonodajo prilagajalo enemu posamezniku. Treba je iskati rešitve, ki vzdržijo na daljši čas in ki ustrezajo pojmu zakonodaje, ki ureja splošne primere," je prepričan.

Ob tem je zatrdil, da sam vlaga vse napore, da bi to komisijo ustanovili, a to ni odvisno od enega, ampak od volje tudi ostalih parlamentarcev. Ob tem je pojasnil še, da mora komisija za ustanovitev na seji DZ dobiti 46 glasov.