c S

Polak Petričeva: Odločitev hrvaškega sodišča potrjuje memorandum

24.10.2014 08:06 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Sklep hrvaškega sodišča, da na podlagi memoranduma iz Mokric prekine enega od postopkov proti Ljubljanski banki in NLB v sporu o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje LB, potrjuje vsebino in namen memoranduma, je povedala visoka predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič.

"Sklep sodišča potrjuje, da sodni postopki glede prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem ne smejo teči, dokler se to vprašanje ne reši v okviru nasledstvenih pogajanj," je v odzivu dejala Polak Petričeva.

"Pomembno je predvsem to, da je sodišče potrdilo, da je memorandum mednarodni dokument, kar je Slovenija ves čas zagovarjala, in da je na njem utemeljilo svojo odločitev," je poudarila. Dodala je, da je to prva odločitev hrvaškega sodišča po letu 2013, ki je šla v smer ustavitve oziroma prekinitve sodnih postopkov do končne rešitve, ki da mora biti dosežena na osnovi memoranduma.

Zagrebško občinsko sodišče je danes prekinilo enega od postopkov, ki ga je Privredna banka Zagreb (PBZ) sprožila proti Ljubljanski banki in NLB v sporu o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB. Postopek bodo nadaljevali, ko bo znana celovita rešitev spora na podlagi memoranduma.

To je prvi prekinjeni primer v 27 postopkih v tožbah, ki sta jih sprožili PBZ in Zagrebška banka proti slovenskim bankam v sporu o prenesenih deviznih vlogah.