c S

Kitajska naj bi lani usmrtila 2400 ljudi

21.10.2014 11:55 Peking, 21. oktobra (STA) - Kitajska, ki je po številu usmrtitev prva na svetu, je lani usmrtila 2400 obsojencev, kar pa predstavlja 20-odstotni padec v primerjavi z letom 2012, je danes sporočila organizacija za zaščito človekovih pravic s sedežem v ZDA Fundacija Dui Hua. Peking sicer usmrtitve obravnava kot državno skrivnost.

Število usmrtitev na Kitajskem po podatkih omenjene fundacije upada iz leta v leto, saj naj bi Peking še leta 2002 opravil 12.000 usmrtitev. A trend upadanja se bo letos spričo zatiranja terorizma v pokrajini Xinjiang na severozahodu Kitajske in protiteroristične kampanje po vsej državi verjetno obrnil, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjuje Dui Hua.

Fundacija, ki si iz San Francisca prizadeva za pravično ravnanje s političnimi zaporniki in reformo pravosodja na Kitajskem, se v svojem poročilu sklicuje na javne izjave visokih kitajskih pravosodnih funkcionarjev in neimenovanih virov v kitajski vladi.

Peking uradno ne razkriva podatkov o usmrtitvah, a naj bi usmrtil več ljudi kot preostali svet skupaj. Tragični rekord naj bi po podatkih Dui Hua dosegel leta 1982, ko naj bi usmrtil 24.000 ljudi. Od leta 2007 sicer vse smrtne obsodbe preverja vrhovno sodišče v Pekingu.

V preostalem svetu naj bi bilo v letu 2013 usmrčenih 778 ljudi, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže poročilo organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International.