c S

Bruseljski mediji pozitivno o zaslišanju Bulčeve

21.10.2014 10:05 Bruselj, 21. oktobra (STA) - Slovenska kandidatka za evropsko komisarko za promet Violeta Bulc je dovolj dobro opravila zaslišanje pred odborom Evropskega parlamenta za promet in turizem, še posebej glede na to, da je imela samo štiri dni za pripravo, piše bruseljski tednik European Voice. Bruseljski spletni bilten EurActiv pa piše, da je naredila odličen vtis.

European Voice v članku z naslovom Bulčeva pridobila nejevoljne poslance na svoji spletni strani navaja, da Bulčeva ni imela nobenega od problemov, s katerimi se je soočala Alenka Bratušek, prvotna izbira iz Slovenije, ki so jo evropski parlamentarci zavrnili pred dvema tednoma po katastrofalnem zaslišanju.

Čeprav je imela Bulčeva manj kot teden dni časa za pripravo na zaslišanje, ji poslanci niso prizanašali. Mnogi člani odbora so bili nezadovoljni zaradi izgube Slovaka Maroša Šefčoviča, ki je bil sprva predviden za prometni resor, sedaj pa je kandidat za položaj podpredsednika za energetsko unijo, ki je bil sprva namenjen Bratuškovi.

Kljub temu, da ni bila prva izbira za mnoge poslance in da je v domovini politična novinka, je imela močan uvodni govor, v European Voiceu piše Cynthia Kroet. Pri tem je izpostavila njeno izjavo, da se promet v Evropi prepogosto jemlje za nekaj samoumevnega in da se ga podcenjuje, ter da upa, da bodo v njej prepoznali strastno zagovornico tega sektorja.

Avtorica članka še dodaja, da se je v prvih odgovorih Bulčeva pokazala kot entuziastična, proti koncu zaslišanja pa je delovala utrujeno in njeni odgovori so bili manj prepričljivi. Ni podala veliko močnih zavez in skoraj vsi njeni odgovori so se začeli s trditvijo, da je EU v preteklosti delala prav, da pa so potrebne izboljšave. Zaslišanje tako ni bilo zelo vznemirljivo, je še zapisala.

Bruseljski spletni bilten EurActiv pa je v članku z naslovom Bulčeva hodila po žerjavici ... in preživela, izpostavil, da je Bulčeva, ki naj bi se urila za šamanko in hodila po žerjavici, na zaslišanju naredila odličen vtis. Njeno zaslišanje je bilo vitalnega pomena za celotno novo komisijo Jean-Claudea Junckerja in sedaj je mogoče varno napovedati, da bo Junckerjeva komisija lahko z delom začela s 1. novembrom, piše.

Izpostavlja tudi, da je za razliko od Bratuškove, ki je večji del zaslišanja govorila slovensko, Bulčeva govorila v tekoči angleščini. Ni delovala napeto in nekateri so na Twitterju njeno zaslišanje primerjali s kramljanjem ob ognju.

Ocenjuje tudi, da je potrdila Junckerjevo oceno, da se hitro uči, saj je imela za pripravo na zaslišanje samo štiri dni časa, nima pa niti izkušenj na področju prometa.

Meni še, da gre za netipično in čustveno osebo, saj je med drugim dejala, da ima rada naravo. Kot opazno razliko z drugimi kandidati pa EurActiv izpostavlja to, da je namesto trditve "če bom potrjen", dejala "če bo komisija potrjena v sredo".

Na potrditev Bulčeve je mogoče gledati tudi kot na osebno zmago Guya Verhofstadta, vodje liberalnega Aldeja, ki je tvegal in jo podprl kljub namigom, da bi Slovenija morala kandidirati osebo z ustreznejšim ozadjem, sklene EurActiv.

Bruseljski EUobserver medtem piše, da so imela Bulčeva in ekipa, ki se ji je v nekaj dneh pomagala naučiti vse o prometnem resorju, v ponedeljek zvečer dober razlog za proslavljanje, saj da še minuli teden ni bilo gotovo, da bo podjetnici z malo političnimi izkušnjami uspelo prestati zaslišanje. A v ponedeljek je ni nihče spraševal niti o tem niti o šolanju za šamanko, izpostavlja.