c S

MVK o Cerarjevi zamudi pri prijavi premoženjskega stanja

21.10.2014 07:47 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Mandatno-volilna komisija (MVK) bo danes nadaljevala sejo, na kateri bodo njeni člani obravnavali sum korupcije pri kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Prav tako bodo govorili o zamudi premierja Mira Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga pri prijavi premoženjskega stanja Komisiji za preprečevanje korupcije.

Obravnave suma korupcije pri kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko ter zamujene prijave premoženjskega stanja Cerarja in Preloga se je MVK na zahtevo SDS lotila 3. oktobra, vendar je predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) že po slabi minuti sejo brez obrazložitve prekinil.

Kasneje je Horvat pojasnil novinarjem, da SDS gradiva ni pripravila v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe. Horvatova razlaga je spravila v slabo voljo tako SDS kot NSi. Prvo nadaljevanje seje MVK je sledilo 9. oktobra, vendar je Horvat sejo znova prekinil, tokrat na predlog SDS.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predlog utemeljil s tem, da nihče od vabljenih ni prišel na sejo. Poleg Bratuškove in Cerarja so med vabljenimi tudi zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, kmetijski minister in predsedujoči SD Dejan Židan ter predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec.

KPK je sicer 9. oktobra sprejela končne ugotovitve, po katerih se je Bratuškova pri kandidaturi znašla v nasprotju interesov. Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa je predlagal, naj se MVK seznani z magnetogramom seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.