c S

Šefčovič za robustno energetsko unijo

21.10.2014 07:46 Strasbourg, 20. oktobra (STA) - Kandidat za podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za energetsko unijo, Slovak Maroš Šefčovič je danes med zaslišanjem v Evropskem parlamentu kot glavno prioriteto izpostavil vzpostavitev "robustne energetske unije", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prav zaradi težav pri oskrbi s plinom na račun rusko-ukrajinskega spora bi morali odvisnost od energije zmanjšati z diverzifikacijo različnih virov, je še dejal. Na svojem drugem zaslišanju pred evropskimi parlamentarci, ne po lastni krivdi, saj je bil sprva predviden za področje prometa, se je tudi izrekel proti Južnemu toku.

"Trenutno je to odloženo in obstajajo za to dobri razlogi. Preprosto ne moremo sprejeti, da neko podjetje ni pripravljeno spoštovati pravil EU," je še dejal Šefčovič. Zavzel se je tudi, da se bo usmeril na južni koridor, tako da bi "v EU uvozili kaspijski plin in tako dobili možnost, da bi se priključili ne samo azerbajdžanskim virom, pač pa tudi drugim". Konkretno je pri tem navedel Turkmenistan.

Šefčovič je tudi kritiziral Rusijo, češ da še vedno poskuša oskrbo plina zlorabiti kot politično orožje proti Ukrajini. "Tega ne moremo sprejeti," je poudaril.

Sicer je kandidat za podpredsednika Evropske komisije omenil pet stebrov svojega ravnanja. Kot prvo je omenil varnost prek solidarnosti z zaupanjem. Nato pa navedel, da mora EU govoriti z enotnim glasom. Izrazil je željo, da bi v mednarodna pogajanja s tretjimi državami vključili Evropsko komisijo. Zavzel se je tudi za diverzifikacijo oskrbe, razvoj partnerstva z Norveško ter gradnjo terminalov za utekočinjeni plin in večjo energetsko učinkovitost.