c S

Cerar aktivno išče novega gospodarskega ministra

21.10.2014 07:43 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Premier Miro Cerar po odstopu gospodarskega ministra Jožefa Petroviča aktivno išče novega kandidata za vodenje tega resorja. V Cerarjevem kabinetu so pojasnili, da bo premier ime kandidata v DZ poslal v najkrajšem možnem času v predvidenih rokih. V javnosti se pojavlja nekaj imen, a ne v kabinetu ne v SMC o možnih kandidatih ne želijo govoriti.

V DZ so za STA pojasnili, da še niso prejeli Cerarjevega obvestila o odstopu ministra Petroviča. Ta je v petek nepreklicno odstopil potem, ko je v javnosti završalo zaradi njegove vloge v dogovorih DZS, Mladinske knjige trgovine in Extra Lux pri prodaji pisarniškega materiala javni upravi.

V SMC po besedah namestnice vodje poslanske skupine Lilijane Kozlovič dogodek obžalujejo. Je pa pohvalno, da je minister takoj odstopil in omogočil, da vlada lahko naprej dela nemoteno, je dejala v današnji izjavi novinarjem v DZ.

Po njenih besedah predsednik vlade in stranke aktivno išče novega ministrskega kandidata. Ker je to v njegovi pristojnosti, v SMC o imenih ne želijo špekulirati.

V javnosti so se sicer pojavile špekulacije, da utegne gospodarski resor spet prevzeti nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, ki pa je član izvršnega odbora zdaj opozicijske stranke ZaAB.

Kozlovičeva se do vprašanja, kako bi morebitno imenovanje Dragonje za ministra vplivalo na razmerje med koalicijo in opozicijo, ni opredelila konkretno. Meni le, da se bo predsednik vlade pravilno odločil, pri čemer je po njenih besedah cilj, da za to funkcijo izbere kompetentno osebo.

Podobno je predsedujoči koalicijski stranki SD Dejan Židan za STA navedel, da gospodarski resor pripada kvoti SMC, za SD pa je pomembno, da ga vodi kompetenten in učinkovit minister. Dodal je, da se o konkretnih imenih ne želi opredeljevati, saj jim koalicijska partnerica še ni predstavila svojega predloga.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA danes poudaril, da gre za enega ključnih resorjev v času spopadanja s krizo. Vendar pa gospodarski resor po besedah Erjavca sodi v kvoto SMC, zato izbiro ministra prepušča predsedniku vlade in predsedniku SMC Cerarju.

Erjavca ne bi motilo, če bi bil za gospodarskega ministra predlagan Dragonja, čeprav bi bilo po njegovih besedah nenavadno, da je član opozicijske stranke minister v vladi. To je težava, se strinja Erjavec, ki pa Dragonjo ceni kot strokovnjaka in ga nikoli ni videl kot politika.

Nazadnje se je kot možen kandidat za novega gospodarskega ministra omenjal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar.

Predsednik vlade mora sicer v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.

Obvestilo o odstopu ministra se uvrsti na dnevni red seje DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil DZ na seji obveščen o odstopu.

Vlada bo v prihodnjih dneh najverjetneje ostala tudi brez ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violete Bulc, ki bo pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta nocoj zaslišana za mesto evropske komisarke. Tako utegne Cerar državni zbor istočasno obvestiti o odstopu Petroviča in o verjetnem imenovanju Bulčeve za evropsko komisarko. Pričakovati je, da se bo DZ z obojim seznanil na isti seji, verjetno prihodnji teden.

Oba nova ministra bosta sicer ministrovanje prevzela v času, ko javne finance niso v najboljšem stanju. Čeprav je vlada uradno skrivnostna, bo pas v prihodnjem letu verjetno treba zategniti na več področjih, tudi v javnem sektorju.

Člani vlade so se na sobotnem posvetu o spremembah proračuna za leto 2015 osredotočili na iskanje možnih prihrankov na konkretnih proračunskih postavkah posameznih resorjev, ki bi omogočili uresničitev zaveze, da primanjkljaj v letu 2015 ne bo presegel 2,8 odstotka BDP.

Poslanka SMC Kozlovičeva je danes pojasnila, da pristojni minister s koalicijskimi partnerji usklajuje ukrepe, ki bodo potrebni za dosego tega cilja. Ukrepe, ki jih bodo predlagali in sprejeli, bo treba po njenih besedah spoštovati, vsak "se bo moral za dosego tega cilja nečemu odreči". O natančnih ukrepih ni želela govoriti.

Prav tako ni želela komentirati namigov, da naj bi minister za finance Dušan Mramor želel tudi poseg v regrese upokojencev, na kar pa DeSUS verjetno ne bo pristal. Prav o tej temi bo v torek razpravljal izvršni odbor DeSUS.

Erjavec je za STA danes poudaril, da je popolna ukinitev regresa za DeSUS nesprejemljiva, čeprav je obenem priznal, da jih čaka eno najtežjih proračunskih let in bo treba tudi pri tem vprašanju najti določen kompromis.