c S

V veljavo stopil dogovor med Turčijo in EU o vračanju nezakonitih migrantov

01.10.2014 15:09 Carigrad, 01. oktobra (STA) - Dogovor med Evropsko unijo in Turčijo o deportaciji migrantov, ki so nezakonito vstopili v unijo preko turške meje, je danes stopil v veljavo. Na podlagi dogovora lahko migrante iz katerekoli države vrnejo iz EU v Turčijo. V zameno pa naj bi dogovor v prihodnosti omogočil odpravo vizumov za turške državljane, ki potujejo v EU.

Turčija bo morala sprejeti svoje državljane ter tudi državljane tretjih držav, ki so v EU prišli iz Turčije in nimajo dovoljenja za bivanje ali so brez državljanstva. To pa bo veljalo tudi za države EU.

Dogovor sta obe strani podpisali decembra lani, Evropski parlament ga je podprl marca, turški pa ga je ratificiral junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU bo Turčiji nudila finančno in tehnično pomoč pri vzpostavitvi tehničnega in policijskega nadzora na mejah. Turčija, ki meji na Sirijo, Iran in Irak, bo tako po prepričanju evropske strani tudi varnejša.

Dogovor naj bi tudi pomagal v boju proti kriminalu na mejah, predvsem pri trgovanju z ljudmi, sprostil pa naj bi tudi pritisk migrantov na Grčijo in posledično celotno EU.