c S

Cerarju ob prevzemu položaja čestitala tudi Merklova in Obama

23.09.2014 16:45 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Predsednik nove slovenske vlade Miro Cerar je ob prevzemu premierskega položaja v minulih dneh prejel številne čestitke iz tujine; med drugim sta mu čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Barack Obama.

Merklova je v čestitki med drugim zapisala, da jo veseli, da bo lahko z novim predsednikom slovenske vlade nadaljevala prijateljske in partnerske odnose med državama. Hkrati je Cerarju ob njegovi odgovorni nalogi v času velikih izzivov zaželela "uspeh, ustvarjalni proces in zmeraj srečno roko".

"Veselim se, da vas bom lahko kmalu pozdravila v Berlinu," je v čestitki še zapisala nemška kanclerka.

Ameriški predsednik je v čestitki novemu slovenskemu premierju zapisal, da imata ZDA in Slovenija trdno partnerstvo, ki temelji na skupnih vrednotah in obojestranski zavezi človekovim pravicam in svobodi.

Ob tem se je Obama zavzel za poglobitev gospodarskih in trgovinskih odnosov med državama. "Ko bo vaša vlada nadaljevala s ključnimi gospodarskimi reformami, poglobitvijo dvostranskih trgovinskih odnosov in vlaganj, bodo pridobili tako Američani kot slovenski ljudje," je zapisal ameriški predsednik.

Čestitke ob prevzemu premierskega položaja je Cerar med drugim prejel tudi od predsednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, slovaškega premiera Roberta Fica, srbskega premiera Aleksandra Vučića, premiera BiH Vjekoslava Bevande, brazilske predsednice Dilme Rousseff, premiera Romunije Victorja Ponte in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade.