c S

ZL zahteva nujno sejo odbora za finance glede privatizacije

23.09.2014 16:05 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Poslanska skupina ZL zahteva sklic nujne seje parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, na kateri bodo predlagali preklic sklepa DZ o prodaji državnih naložb, sprejet junija lani, je za STA povedal vodja poslancev ZL Luka Mesec. ZL je želela to tematiko obravnavati na seji DZ, a ni zbrala dovolj podpisov za zahtevo njenega sklica.

V poslanski skupini ZL so v zahtevi za sklic seje navedli, da z zaskrbljenostjo spremljajo postopke privatizacije, pri katerih se po njihovih navedbah pojavljata dvom o zakonitosti in sum oškodovanja državnega premoženja. Ker gre za odločitve iz pristojnosti DZ, je ta po oceni ZL dolžan to vprašanje preučiti in po potrebi ukrepati.

ZL odboru predlaga, naj zaradi razjasnitve posledic prodaje državnih naložb in družb v njeni lasti pozove vlado, da nemudoma poroča o postopkih prodaje.

Poleg tega naj odbor državni zbor pozove, da sprejme sklep o prenehanju veljavnosti omenjenega sklepa o soglasju k prodaji državnih naložb.

Z omenjenega seznama je država že prodala svoje naložbe v Aerodromu Ljubljana, Fotoni in Heliosu. Na seznamu so še deleži v družbah Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero, Elan, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

Naslednja naj bi kupca našla naložba v Telekomu Slovenije, če bo nova vlada sprejela sklep, da s prodajo državnega deleža v telekomunikacijskem operaterju po nedavni zamrznitvi postopkov nadaljuje. Prodaja Telekoma bi bila tudi finančno najbolj zajetna in odmevna. Prav tako daleč je že tudi postopek prodaje NKBM.