c S

Ministrica za izobraževanje zaradi zapletov glede akreditacij za spremembo zakona o visokem šolstvu

23.09.2014 15:50 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar bo zaradi zapletov glede nekaterih študijskih programov, ki jih zavodi niso ponovno akreditirali, predlagala spremembo zakona o visokem šolstvu po nujnem postopku. Zakon bi spremenili tako, da zaradi nepodaljšanja akreditacij študentje ne bodo nosili nobenih posledic, so sporočili z ministrstva.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport se je v prvih dneh po nastopu ministrske funkcije seznanila z zapleti na nekaterih študijskih programih, ki jih visokošolski zavodi niso ponovno akreditirali, čeprav jim to narekuje visokošolski zakon. Ker je nujno zaščititi pravice študentov, bo Setnikar Cankarjeva predlagala spremembo omenjenega zakona, navajajo na ministrstvu.

Kot so pojasnili, so se študentje namreč v prvi letnik vpisali v akreditiran študijski program, ki je bil vpisan v razvid visokošolskih zavodov, niso pa bili informirani, da visokošolski zavod nima namena vložiti vloge za podaljšanje akreditacije, če se le-ta izteče v času trajanja njihovega študija.

Setnikar Cankarjeva se je danes sestala tudi s predsednikom Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žigo Schmidtom. Kot navajajo na ministrstvu, sta soglašala, da je treba v nastali situaciji prednostno reševati status študentov in z njim povezane pravice.

Schmidt je na današnji novinarski konferenci problem omenjenih študentov, ki so obiskovali oziroma končali programe v času, ko ti niso imeli akreditacije, označil kot katastrofo za študente. Gre za šest programov Univerze v Ljubljani in dva programa Univerze na Primorskem. Schmidt je napovedal tudi tožbe, če bo to edina možnost zaščite pravic študentov. V ŠOS poleg tega zahtevajo tudi oblikovanje rešitve na sistemski ravni, pri katerem želijo sodelovati.

O navedeni problematiki je v petek razpravljala tudi Rektorska konferenca, ki prav tako poudarja nujnost rešitve vprašanja glede dokončanja študija vpisanih študentov na programu po prenehanju njegove akreditacije. Zavzeli so se za dopolnitev zakonodaje, po kateri bi imeli študenti, vpisani v program v času veljavnosti akreditacije, pravico končati študij na tem programu tudi po izteku akreditacije. Predlagana rešitev je po oceni rektorjev primerljiva z zakonsko ureditvijo glede dokončanja študija študentov, ki so se ob prehodu na nove študijske programe vpisali v visoko šolstvo po študijskih programih, ki še niso bili bolonjski.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič pa je prejšnji teden pojasnil, da gre pri zapletih za sistemska neskladja med zakonom o visokem šolstvu in merili Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Zakon o visokem šolstvu v 66. členu določa pravico študenta, da dokonča študij pod pogoji, pod katerimi se je vpisal, po merilih Nakvisa pa program po preteku akreditacije ni več veljaven, je pojasnil Marušič.