c S

ŠOS v boju za pravice študentov in diplomantov neakreditiranih programov napoveduje možnost tožbe

23.09.2014 15:15 Ljubljana, 23. septembra (STA) - V ŠOS opozarjajo na kršitev pravic študentom in diplomantom neakreditiranih programov ljubljanske in primorske univerze. Zahtevajo ureditev pravic omenjenim študentom in oblikovanje rešitve na sistemski ravni, pri kateri želijo sodelovati. "Če se zadeva ne bo rešila, jo bomo pripeljali do sodišča," napoveduje predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Po Schmidtovih besedah so akreditacije študijskih programov ključne za zagotavljanje njihove kakovosti, zanje pa morajo poskrbeti univerze. Toda šest programov Univerze v Ljubljani in dva programa Univerze na Primorskem so ostali brez akreditacij, nekaterim je veljavnost potekla 30. septembra 2012, nekaterim pa 30. septembra 2013, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študentje so tako po njegovih besedah obiskovali predavanja ali diplomirali na programih, ki niso imeli akreditacije, zato njihova diploma ni javno veljavna.

Na ljubljanski univerzi so to drugostopenjski programi fakultete za družbene vede komunikologija - komuniciranje, mediji in družba, politologija - javna uprava, sociologija vsakdanjega življenja in sociologija upravljanja človeških virov in znanja, program ekonomske fakultete mednarodna ekonomija (prav tako druge stopnje) in tretjestopenjski program filozofske fakultete prevodoslovje. Na primorski univerzi pa gre za programa fakultete za humanistične študije kulturni študiji in antropologija ter sodobna kritična teorija in filozofija.

Medtem ko so študentje na navedenih programih ljubljanske univerze študij zaključevali v času, ko program ni imel akreditacije, so na neakreditirane programe primorske univerze študente celo vpisovali v posamezne letnike, pojasnjuje Schmidt.

Podatke o številu študentov, ki jim je bila kršena pravica, na ŠOS še zbirajo, po za zdaj znanih podatkih jih je okoli 200, in sicer okoli 160 z ljubljanske in okoli 40 s primorske univerze. Schmidt omenjene študente, ki jih je označil za izbrisane študente, poziva, da se javijo ŠOS.

Po Schmidtovem mnenju univerze podcenjujejo problem, ki je s tem nastal, saj gre za relativno majhne številke glede na število vseh vpisanih študentov in število vseh študijskih programov. Za univerze to sicer ni ključnega pomena, za študente pa je katastrofa, meni Schmidt. Nekateri tako zdaj hodijo na razgovore za službo z diplomo, ki ni javno veljavna, pa tega sploh niso vedeli, opozarja Schmidt.

V ŠOS bodo zato storili vse, da se problem reši. Ob tem Schmidt napoveduje tudi tožbe, če bo to edina možnost zaščite pravic študentov. Predvsem pa si v ŠOS prizadevajo, da bi sodelovali pri oblikovanju rešitve. Schmidt se je danes sestal tudi z novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar, s katero so se po njegovih besedah strinjali, da je treba prednostno rešiti problem pravic študentov.