c S

Pahor ob sprejemu nove vladne ekipe pozval k sodelovanju

19.09.2014 13:52 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Predsednik države Borut Pahor je ob sprejemu nove vladne ekipe deležnike v politiki in družbi pozval k sodelovanju. Prepričan je, da smo se znašli v položaju, ko imamo realne možnosti, da se izvijemo iz krize, a pri tem poudarja nujnost strukturnih reform. Premier Miro Cerar meni, da je javnofinančni položaj resen in bo terjal tudi zahtevne ukrepe.

Politična stabilnost, ki jo nova vlada vnaša v slovensko politiko, po Pahorjevem mnenju ni sama sebi namen, pač pa je zelo pomembna in je pogoj za to, da lahko vlada sprejema potrebne ukrepe za gospodarsko in socialno okrevanje.

Spomnil je na svoje besede pred časom, ko je dejal, da živimo v obdobju, ko morda ni dovolj, da se trudimo ravnati po svojih najboljših močeh, pač pa je čas, da naredimo pravo stvar. Prava stvar v tem času je biti sposoben izvesti strukturne spremembe, je prepričan Pahor.

"Vaš položaj vam omogoča, da koordinirate delo ministrov v času, ko se je znova začela gospodarska konjuktura. To okrevanje je zelo rahlo, a je za vlado spodbudno, da začenja mandat v takšnih okoliščinah, ne v slabših," je nagovoril Cerarja.

A okrevanje po Pahorjevem mnenju ni tako krepko, da bi se nanj lahko zanesli. Le če bo vlada sprejela strukturne reforme, lahko po njegovem prepričanju upamo, da bo Slovenija okrevala. Pri tem je Cerarju zaželel veliko poguma in znanj, vse v slovenski politiki pa pozval k sodelovanju.

Cerar je dejal, da podpora predsednika države novi vladni ekipi veliko pomeni. Tudi njemu veliko pomeni, kot pravi, da se predsednik države trudi v isti smeri, kot se bo nova vlada. To je v smeri, da državo popeljejo iz krize, da državljanom omogočijo dostojno življenje in družbi trajnostni razvoj.

Novi premier se je dotaknil četrtkove ustanovne seje vlade, na kateri so se seznanili tudi z javnofinančno oceno v državi. Cerar ocenjuje, da je Slovenija še vedno v krizi, tako na ekonomskem kot socialnem in drugih področjih.

Vendar je prepričan, da bodo ravno s tem, ko bodo stabilizirali politični prostor in sledili programskim ciljem, omogočili vsem družbenim podsistemom, da zadihajo, omogočili razvoj gospodarstva, zaposlovanje, postopno konsolidacijo javnih financ in izboljšanje stanje vseh, ki so pod pragom revščine ter imajo družine na robu preživetja.

Nova vlada se bo, kot zagotavlja Cerar, po vseh močeh trudila za izhod iz krize. A se moramo po njegovih besedah vsi, tudi državljani, zavedati, da položaj ni preprost in bo terjal tudi nekatere zelo zahtevne ukrepe. "Ukrepe, ki bodo morda sprva težavni, pri čemer bo vlada med tistimi, ki bo prevzela nase tisti del bremena, ki ga mora," je dejal.

Te zahtevne projekte pa bodo po Cerarjevih besedah sprejemali le z namenom, da skupaj z družbo najdejo pravo po, pot v trajnostni razvoj, ki bo omogočala prihodnjim generacijam spodobno življenje. "Za to si bomo nadvse prizadevali," je sklenil Cerar.

Pahor pa je ponudil roko za sodelovanje z vlado, parlamentom in tudi nevladnih sektorjem. "To ne pomeni, da se odrekamo potrebni kritiki, brez katere ni mogoče iskati boljših rešitev od predlaganih, pač pa da pri velikih stvareh, ki so bistvene za usodo našega naroda, sodelujemo," je poudaril. Novi vladni ekipi je zaželel veliko uspeha, Sloveniji pa uspešno pot iz krize.

Dodal je še, da smo se v zadnjih letih naučili, da brez sodelovanja pri velikih in zahtevnih projektih ni uspeha, neuspeh pa ne koristi prav nikomur. "Tudi tistemu ne, ki ima lahko kratkoročno korist v smislu, da prevzame oblast za tistim, ki mu to ni uspelo," ugotavlja Pahor.