c S

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za presojo pristojnosti informacijskega pooblaščenca pri nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb

19.09.2014 13:16 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo skupine nekdanjih poslancev SDS, SLS in NSi za oceno ustavnosti nekaterih zakonskih določb, ki opredeljujejo pristojnosti Informacijskega pooblaščenca za izvajanje nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Predlagateljem se je namreč poslanski mandat vmes iztekel in ne morejo biti predlagatelj postopka.

Januarja letos je namreč skupina tedanjih opozicijskih poslancev iz vrst SDS, SLS in NSi vložila zahtevo za oceno ustavnosti, s katero so predlagajo, naj ustavno sodišče oceni, ali je Informacijski pooblaščenec pristojen za izvajanje nadzora nad obveščevalno-varnostnimi in varnostnimi službami.

Ustavno sodišče naj bi presojalo o nekaterih členih zakona o informacijskem pooblaščencu, zakona o varstvu osebnih podatkov in zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Vlagatelji zahteve so predlagali tudi začasno zadržanje izvrševanja domnevno spornih zakonskih določb in absolutno prednostno obravnavo zadeve.

Po mnenju nekdanjih poslancev se je namreč utemeljeno zastavljalo vprašanje, ali je informacijski pooblaščenec na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja upravičen, da samostojno presodi in odloči, kdaj je nek dokument obveščevalno-varnostne ali varnostne službe takšne narave, da bo kot samostojni dokument javnosti lahko pojasnil okoliščine celotne zadeve, ali pa jo bo zavedel.

Ustavno sodišče je zahtevo za oceno ustavnosti zavrglo, saj se je vmes mandat poslancem, ki so jo vložili, s konstituiranjem novega sklica DZ 1. avgusta iztekel. Kot so v obrazložitvi zapisali na ustavnem sodišču, je skupina poslancev s tem izgubila zakonsko podeljeno sposobnost biti predlagatelj postopka pred ustavnim sodiščem. V takšnem primeru ustavno sodišče zahtevo zavrže, so še zapisali.