c S

ZSSS novo vlado znova opominja na socialni dialog

19.09.2014 11:44 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) novo vlado ob njeni četrtkovi izvolitvi znova opominja na pomen socialnega dialoga. "Socialni dialog je še kako pomembno operativno orodje za izhod iz krize, v kateri je Slovenija že kar nekaj časa," izpostavlja in vlado poziva, naj ga uporabi.

Novo vlado po mnenju ZSSS čaka kar nekaj velikih izzivov: visoka brezposelnost in revščina, povečevanje kršitev temeljnih pravic delavcev in števila stečajev. Pri razreševanju vseh družbenih izzivov so socialni partnerji novi vladi lahko v veliko pomoč, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Socialni partnerji lahko igrajo veliko vlogo pri izpolnjevanju zavez iz koalicijskega sporazuma. "Socialni partnerji imamo na področju vajeništva in pripravništva ogromno potenciala. Lahko smo izjemno učinkovit povezovalni element med izobraževalnim sistemom ter trgom dela. Pomembno vlogo imamo lahko tudi pri vpeljevanju vlaganja v menedžerski model EDI (Employee Driven Innovation), ki v proces inovacij vključuje prav vse zaposlene," je predlagal.

Pri načrtovanem premiku od varčevalne politike je glede razmišljanj o finančnih virih s prstom pokazal na početje državnih bank, ki da sedijo na kupu denarja in se hvalijo z dobički. "Medtem pa gospodarstvo ječi pod pritiskom plačilne nediscipline, pomanjkanja likvidnosti in povečanih zahtev bank za garancije pri prijavah na javne razpise. V slabih posojilih se vse bolj duši tudi prebivalstvo," je izpostavil.

Za izjemno pomemben finančen vir je Semolič postavil učinkovito črpanje evropskih sredstev tako iz obstoječe kot iz nove finančne perspektive 2014-2020. "V dokumentih, ki so podlaga za črpanje sredstev iz nove finančne perspektive, pa mora biti absolutno prepoznana in vključena ustrezna vloga socialnih partnerjev," je sklenil Semolič.