c S

Nova vlada na prvi seji sprejela več kadrovskih odločitev

19.09.2014 08:16 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Novoizvoljena vlada Mira Cerarja se je v četrtek pozno zvečer sestala na svoji prvi, ustanovni seji in že sprejela precej kadrovskih odločitev. Med drugim je imenovala generalnega sekretarja vlade. Funkcijo bo prevzel Darko Krašovec, sicer sodnik ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča.

Krašovec bo tako uradna oseba, pristojna za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente, vsebovane v dokumentnih zbirkah generalnega sekretariata vlade. Vlada ga je pooblastila tudi za izjavljanje volje Republike Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

Vlada je sinoči sprejela tudi sklep, da je lahko v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja do pet delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas. Ne glede na prejšnji odstavek so lahko v kabinetih ministra za finance, ministra za infrastrukturo in ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo, do štiri delovna mesta, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas, so sporočili po seji vlade.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč predsedniku vlade in novoizvoljenim ministrom. Ministrski zbor je tako imenoval Janeza Lenarčiča za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Janka Burgarja za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Klemna Grebenška na ministrstvu za infrastrukturo, Jureta Lebna na ministrstvu za okolje in prostor, Tanja Strniša ostaja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nina Pirnat na ministrstvu za zdravje, Mateja Vraničar pa na ministrstvu za finance. Z oktobrom se ji bo pridružila še Irena Sodin.

Miloša Bizjaka je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, Bogdana Benka na ministrstvu za zunanje zadeve, Martino Vuk in Dejana Levaniča pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za narodnosti je vlada imenovala Stanka Baluha.

Vlada je opravila še nekaj kadrovskih imenovanj in razrešitev. Tako je na Ministrstvu za obrambo s položaja generalne sekretarke razrešila Mojco Ferjančič Podbregar ter za vršilca dolžnosti na tem mestu imenovala Borisa Balanta.

Z mesta nacionalnega koordinatorja za Strategijo EU za Podonavsko regijo in za koordinatorja makroregionalnih povezav v nastajanju pa je razrešila Gregorja Krajca. Prav tako Krajc ni več nacionalni koordinator za Zahodni Balkan in vodja koordinacijskega odbora za Zahodni Balkan. Na to mesto je vlada imenovala Petra Grka.

Vlada je danes tudi ustanovila delovna telesa. Tako bo vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve vodil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, odbor za gospodarstvo bo vodil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Redne seje vlade bodo, tako kot doslej, potekale ob četrtkih, seje delovnih teles pa ob torkih, so po seji vlade še sporočili iz urada za komuniciranje.