c S

Slovenija dobila novo vlado

19.09.2014 08:15 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Državni zbor je s 54 glasovi za in 25 proti imenoval ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja. S tem je bila izvoljena 12. slovenska vlada, ki šteje 16 ministrov. Predsednik nove vlade je napovedal, da bo ekipa nemudoma poprijela za delo, da bi preprečila nadaljnje nazadovanje družbe.

Cerar je posle od predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle Alenke Bratušek, tako prevzel že danes, vlada pa se je sestala tudi na prvi seji.

Nova vlada bo imela tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, v njej pa so tudi štirje dosedanji ministri: prvak DeSUS Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, novoustanovljeni urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa bo kot ministrica brez listnice vodila Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki je od svojega predhodnika Romana Jakiča že prevzel obrambni resor.

Vsi so po izvolitvi prisegli, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in delovali za blaginjo Slovenije.

Cerar od ministrov pričakuje veliko, saj je stanje v državi resno. Nova vlada bo tako najprej ocenila potrebnost rebalansa letošnjega proračuna ter pripravila osnutek proračunskega načrta za leto 2015 in predlog zakona o fiskalnem pravilu. Treba bo tudi pristopiti k pogovorom z Evropsko komisijo glede perečega presežnega primanjkljaja in postopka za odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

Cerar je še napovedal, da bo morala biti fiskalna politika precej restriktivna, kar pomeni, da bo treba zmanjšati javne izdatke, povečati učinkovitost pobiranja obstoječih davkov, predvsem pa narediti vse, da bo rast BDP čim večja.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so stranke koalicije izrazile velika pričakovanja, ki jih imajo do nove vlade. V SMC so prepričani v njen uspeh na področju javnofinančne stabilnosti in gospodarske rasti. V DeSUS in SD pa so po nekaterih izjavah ministrskih kandidatov na zaslišanjih pred parlamentarnimi delovnimi telesi opozorili na upoštevanje koalicijskega sporazuma.

V SDS, ZL, NSi in ZaAB pa so že na začetku napovedali, da ministrska ekipa na njihovo podporo ne more računati. Med razlogi je bilo slišati očitke o neuigranosti bodoče vladne ekipe in njeni nepripravljenosti na radikalen preobrat, očitke, da nekateri ministri premalo poznajo svoja področja in da so si na zaslišanjih privoščili spodrsljaje.

V razpravi so koalicijski poslanci poudarjali, da je predlagana ministrska ekipa strokovna, opozicijski pa, da že na začetku deluje kot razglašen orkester.

Slišati je bilo tudi nekaj pozivov k sodelovanju med koalicijo in opozicijo. A so predvsem poslanci iz vrst SDS v željo koalicije po sodelovanju podvomili in spomnili, da dve parlamentarni komisiji kot zainteresirano delovno telo nista izvedli predstavitev ministrskih kandidatov.

Novo vlado so na koncu podprli koalicijski poslanci SMC, SD in DeSUS ter poslanca obeh manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS in večina poslancev ZL (Luka Mesec ni glasoval). Poslanci NSi in ZaAB pa so se glasovanja vzdržali ali pa niso prijavili prisotnosti.

Bratuškova je ob primopredaji poslov Cerarju izrazila upanje, da mu je uspelo sestaviti dobro ekipo, ki bo delovala štiri leta. Poudarila je še, da je ponosna, da je bila prva predsednica slovenske vlade in na vse, kar so naredili v letu in pol, ob tem pa poudarila, da Cerarju državo predaja v veliko boljšem položaju, kot jo je prevzela.

Pred letom in pol so bile namreč razmere v Sloveniji zelo drugačne, je dejala Bratuškova in med drugim spomnila na proteste proti oblasti, bili smo v recesiji, beležili smo padec gospodarske aktivnosti, brezposelnost se je povečevala praktično iz dneva v dan, nihče nam ni bil pripravljen posoditi denarja oz. je bil strošek izposoje gromozanski. Ob tem je poudarila, da jih takrat ni bilo veliko, ki so verjeli, da bo Slovenija svoje težave uspela rešiti sama. Ona pa je v to verjela in tudi smo uspeli, je dejala. Novi vladi pa je zaželela, da bi svoje delo opravljala dobro, v korist vseh državljanov.

Ministrska ekipa Mira Cerarja se je takoj po tem že sestala na seji in se seznanila s stanjem po poplavah v državi. Po prvih ocenah bo škoda presegla prag višine škode, ki je določen kot limit za možnost pomoči države, so zapisali v sporočilo po seji vlade.

Vlada je na seji sprejela tudi precej kadrovskih odločitev. Med drugim je imenovala delovna telesa vlade in več državnih sekretarjev, Darka Krašovca pa je določila za generalnega sekretarja vlade.

Med novimi ministri so tudi štirje, ki so bili doslej poslanci. Te funkcije odslej začasno ne morejo več opravljati. Židana bo tako glede na volilni rezultat na predčasnih državnozborskih volitvah v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila Marija Bačič, Vebra pa nekdanji minister za finance Franc Križanič. Erjavca bo predvidoma nadomestila Marija Antonija Kovačič, namesto Bizjak Mlakarjeve pa bo, kot kaže, v poslanske klopi sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS že v minulem mandatu.