c S

Potočnik si želi, da bi nova komisija posvojila projekt krožnega gospodarstva

19.09.2014 08:13 Bruselj, 18. septembra (STA) - Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je danes v Bruslju pred iztekom svojega drugega mandata izpostavil željo, da bi nova komisija posvojila projekt učinkovitega ravnanja z viri in krožnega gospodarstva, saj je ta kot ena osnovnih možnosti za prihodnji razvoj in ustvarjanje delovnih mest preprosto nujen.

"Iskreno bi si želel, da bi nova komisija posvojila projekt o učinkovitem ravnanju z viri in o krožni ekonomiji," je poudaril Potočnik na pogovoru z bruseljskimi novinarji, posvečenem njegovemu delu v Evropski komisiji v minulem desetletju.

Projekt je po njegovih besedah pomemben, ker presega razhajanja med zaščito okolja in gospodarskim razvojem ter ker je to ena osnovnih možnosti za bodoči razvoj in tudi za ustvarjanje novih delovnih mest.

Dosje krožnega gospodarstva, ki ga je pet komisarjev pod Potočnikovim vodstvom predlagalo julija, je sicer po njegovem prepričanju eden najmočnejših dokumentov, ki jih je sprejela druga komisija pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa.

Potočnik je komentiral tudi novo organizacijo komisije, ki jo je zasnoval prihodnji predsednik Jean-Claude Juncker. Ta je med drugim spojil resor za okolje z ribištvom, resor za podnebno ukrepanje pa z energijo ter politično okrepil podpredsednike.

Poudaril je, da lahko vsaka struktura omogoči nadaljevanje določenih politik, a opozoril, da je ključno, da obstajata želja in namen za to. "Ne bi a priori ocenjeval različnih korakov (...) Namen je vsekakor dober (...) Pustimo času čas," je dejal.

Ob tem je Potočnik izpostavil, da je nova struktura dobra, če je mišljena kot način, da se preseže problem silosne mentalitete, a obenem se pojavlja precej vprašanj, tako da je preprosto treba počakati in videti, kako bo koncept deloval v praksi.

Glede prihodnje komisije je še poudaril upanje, da se bo nadaljevalo delo na področju širitve, saj je območje Zahodnega Balkana še vedno krhko. Tamkajšnje države verjamejo v evropsko prihodnost, ki je pomembna za regijo in celotno Evropo, je izpostavil.

Potočnik je komentiral tudi svoj prvi polni mandat, ko je bil komisar za znanost in raziskave. V tem mandatu je kot največji dosežek izpostavil vzpostavitev Evropskega raziskovalnega sveta, ki ga je imenoval "liga prvakov" na področju raziskav.

V osebni oceni minulega desetletja je poudaril tudi, da je bil obeh resorjev resnično vesel, da je pri delu užival, da je vselej vsem iskreno povedal svoje mnenje ter da je razvil dobro osebno kemijo s preostalimi komisarji, s katerimi je sodeloval.

Za uspešno delo je za komisarja po Potočnikovih besedah najpomembneje, da se najprej poveže z vsemi ključnimi ljudmi, prebere vse ključne dokumente, nato pa začrta svojo jasno vizijo.

O načrtih za prihodnost pa Potočnik pravi, da si želi predvsem ostati povezan z zgodbo o trajnosti, z mednarodnimi tokovi in dogajanji ter z vsemi ljudmi, ki jih je v minulih desetih letih spoznal ter s katerimi se dobro razumejo in si vzajemno zaupajo.

Ob tem je izpostavil, da je vsekakor pripravljen, če bo treba, karseda pomagati Sloveniji. "Nimam pa še nobenega povsem konkretnega dogovora, kako naprej. Najprej si bom vzel čas za premislek, nato se bom odločil, kaj in kako naprej," je sklenil.