c S

Miro Cerar - predsednik dvanajste slovenske vlade - biografija

19.09.2014 08:09 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Le dobre tri mesece potem, ko je ustanovil stranko in z njo zmagal na parlamentarnih volitvah, je Miro Cerar prevzel vodenje 12. slovenske vlade. Po meteorskem vzponu na slovenski politični vrh javnost veliko pričakuje od uglednega pravnega strokovnjaka, ki je s prvimi odločitvami že poskrbel za nekaj presenečenj, pa tudi negodovanja.

Za vstop v politiko se je 51-letni Cerar odločil, kot večkrat povedal, zaradi želje po spremembi stanja v slovenski družbi. Julija je s stranko SMC, ki jo je ustanovil le dober mesec prej, prepričljivo slavil na predčasnih parlamentarnih volitvah, 25. avgusta pa ga je DZ s 57 glasovi od skupaj 90 potrdil za mandatarja.

Cerar obljublja, da bo nova vlada nemudoma poprijela za delo, da bi preprečila nadaljnje nazadovanje družbe. Napovedal je, da bo fiskalna politika precej restriktivna in da bo treba zmanjšati javne izdatke, povečati učinkovitost pobiranja obstoječih davkov ter narediti vse, da bo rast BDP čim večja. Veliko pozornosti namerava nameniti tudi izboljšanju razmer v slovenskem zdravstvu in šolstvu.

Kot odličen poznavalec ustavnega prava je bil Cerar sicer vedno blizu politiki. Več kot 20 let je bil zunanji pravni svetovalec za ustavna in druga vprašanja v državnem zboru, pravna vprašanja je pogosto komentiral v javnih nastopih. Še zelo mlad je sodeloval tudi pri pisanju slovenske ustave.

Po lanskem padcu vlade Janeza Janše so ga omenjali med kandidati za mandatarja. Takrat izziva ni sprejel, se je pa nato odločil vstopiti v politiko in 2. junija je ustanovil Stranko Mira Cerarja - SMC. Že na ustanovnem kongresu je napovedal, da gredo na volitvah na zmago.

Ob vstopu na politični parket se je moral Cerar soočiti z različnimi špekulacijami, med drugim o tem, da je v njegovi ožji ekipi več nekdanjih akterjev stranke LDS. Tudi zato vseskozi poudarja, da je SMC samostojna stranka, ki se ne umešča v nobenega od obstoječih političnih polov.

Po zmagi na volitvah - SMC je dobila 36 sedežev v DZ - si je prizadeval za sestavo mavrične koalicije, v kateri bi bila tudi NSi, a se je ta, tako kot ZL, odločila za opozicijo. Vrata koalicije pa je SMC sama zaprla stranki ZaAB, tudi zaradi uvrstitve predsednice stranke Alenke Bratušek na seznam kandidatov za evropskega komisarja. Sodelovanje s SDS pa je že vnaprej zavrnil, češ da ta stranka ruši temelje pravne države.

Tako je na koncu koalicijo sklenil z DeSUS in SD, kar v DZ pomeni 52 poslanskih glasov. Ob pripravi koalicijskega sporazuma so se sicer pojavljali nekateri očitki, da je bilo v besedilu premalo "idej" SMC in da je bil sporazum pravzaprav spisan na podlagi stališč in zahtev koalicijskih partneric. Spet drugi so bolj ali manj dolgotrajno sestavljanje koalicije pripisali politični neizkušenosti stranke in Cerarja.

Kar nekaj težav naj bi imel Cerar pri izboru ministrskih kandidatov SMC. Potem ko je hitro dobil potrditev kandidature izkušenega Dušana Mramorja za finančnega ministra, je javnost dolgo čakala na imena drugih kandidatov. Kandidata za gospodarskega ministra pa je celo zamenjal tik pred zdajci. Med bolj odmevnimi je bil njegov izbor nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča. Nekateri so ga označili kot pogumno in pravo izbiro, pri drugih je ta poteza naletela na nerazumevanje in celo gnev.

Številni so bili tudi nezadovoljni, ko se je odločil, da, vsaj za zdaj, vlada ne bo znova odpirala vprašanja komisarske kandidature Bratuškove, ki sta jo sicer pod vprašaj postavljala tudi oba koalicijska partnerja.

Pred odhodom v politiko je bil Cerar dolgoletni redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral in doktoriral. Izdal je več poljudnih strokovnih del, v zadnjih treh letih pa je bil trikrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka. Gostoval je na tujih univerzah, občasno pa je svetoval tudi različnim državnim organom, odvetniškim pisarnam, zavodom in zbornicam.

Novi predsednik slovenske vlade je ločen in oče dveh otrok - sina in hčerke. Javnosti pa sta dobro poznana tudi njegova starša - Miro Cerar starejši, slovenski telovadec in olimpionik, ter pokojna Zdenka Cerar, prav tako nekdanja telovadka, pozneje pa generalna državna tožilka in ministrica za pravosodje.