c S

EU bo morala zaradi staranja prebivalstva spodbujati mobilnost in migracije delavcev

18.09.2014 15:36 Bruselj, 18. septembra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila poročilo o usklajevanju gospodarske migracije s potrebami na trgu dela. V njem ugotavlja, da bo morala EU za odpravo posledic staranja prebivalstva odpraviti razlike med spoloma in povečati vključenost mladih in starejših delavcev na trgu dela, obravnavati pa bo morala tudi mobilnost in migracije delavcev.

Kot so danes ob predstavitvi poročila, pripravljenega skupaj z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), pojasnili v Evropski komisiji, bo evropska populacija delovno aktivnih, starih med 15 in 64 let, med letoma 2013 in 2020 upadla za 7,5 milijona ljudi, po scenariju, da se število delavcev migrantov ne bo spremenilo, pa celo za 11,7 milijona ljudi.

Posledice takega trenda pa ne bodo le demografske. Ker je trg dela zelo dinamičen in se spreminjajo tudi potrebe po določenih poklicih, bo namreč prišlo do pomanjkanja ustrezno kvalificiranega kadra. Že zdaj ima kljub množici brezposelnih v EU težave z ustrezno delovno silo kar 40 odstotkov delodajalcev.

EU bo morala za odpravo posledic staranja prebivalstva odpraviti razlike med spoloma in povečati vključenost mladih in starejših delavcev na trgu dela.

Poleg tega se bo morala odzvati tudi z ukrepi, povezanimi z mobilnostjo in migracijami, in sicer s tremi komplementarnimi politikami: spodbujati bo morala mobilnost delavcev in s tem zagotoviti ustrezno porazdelitev njihovih kvalifikacij po državah, bolj integrirati delavce migrante iz držav zunaj EU in s tem zagotoviti pametno koriščenje njihovih znanj ter privabljati migrante z veščinami, ki jih bo evropski notranji trg potreboval.

Evropski komisar za zaposlovanje Laszlo Andor je poudaril, da poročilo prinaša pomembne usmeritve za spopad z demografskimi in drugimi izzivi.

"Zagotavljanje poštene mobilnosti delavcev v EU, izboljševanje usposabljanj za razvoj potrebnih kvalifikacij, ustvarjanje spodobnih delovnih pogojev za delavce in napredovanje pri integraciji delavcev iz držav zunaj EU so lahko eden od odgovorov na staranje prebivalstva in prihodnje pomanjkanje ustrezne delovne sile na evropskem trgu dela," je prepričan.