c S

Evropski parlament pozval k pomoči EU v boju proti IS

18.09.2014 15:01 Strasbourg, 18. septembra (STA) - Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri so ostro obsodili usmrtitve ameriških novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter človekoljubnega delavca Davida Hainesa, ki jih je zakrivila Islamska država (IS). EU so pozvali, naj z vsemi možnimi sredstvi, tudi z vojaško podporo, pomaga iraškim in lokalnim oblastem v boju proti IS.

Vzpostavitev in širjenje islamskega kalifata ter dejavnosti drugih skrajnih skupin v Iraku in Siriji neposredno ogrožajo varnost evropskih držav, menijo poslanci in dodajajo, da bo samo trajna politična rešitev konflikta v Siriji dolgoročno nevtralizirala grožnjo IS, izhaja iz resolucije, ki so jo sprejeli na zasedanju v Strasbourgu.

Evropski parlament tudi odločno obsoja napade na civilne cilje ter poudarja, da usmrtitve in spolno nasilje v Iraku in Siriji ne smejo ostati nekaznovani. Ob tem dodaja, da sistematični napadi na civiliste zaradi njihove narodne ali politične pripadnosti, vere, prepričanja ali spola pomenijo kaznivo dejanje zoper človeštvo.

Islamski državi je treba onemogočiti financiranje, zato mora mednarodna skupnost dosledno izvajati embargo na uvoz orožja in zamrznitev premoženja, ki ju je sprejel Varnostni svet ZN, poudarja Evropski parlament. Vztraja tudi, da naj EU uvede sankcije zoper vse, ki sodelujejo pri trgovini z nafto, načrpano na območjih pod nadzorom IS, hkrati pa strogo nadzoruje finančne tokove, da bi preprečila gospodarske dejavnosti IS ter izkoriščanje davčnih oaz.

Resolucija pozdravlja odločitev posameznih članic unije, da se bodo odzvale na poziv kurdskih oblasti v Iraku in nemudoma zagotovile vojaško opremo. Poziva jih, naj uskladijo prizadevanja. Evropski poslanci pa pozdravljajo tudi prizadevanja ZDA za oblikovanje mednarodne koalicije proti IS ter odločitev Arabske lige, da se pridruži mednarodnim prizadevanjem v boju proti skrajnežem v Siriji in Iraku.

Vsi akterji v regiji, pa tudi EU, bi si morali prizadevati za vrnitev tradicionalnih manjšin in vseh državljanov na njihove domove. Evropski parlament pa izraža podporo tudi vsem žrtvam verske nestrpnosti in sovraštva.