c S

SMC, DeSUS in SD ta teden v potrjevanje koalicijskega sporazuma, podpis predviden za ponedeljek

02.09.2014 13:57 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Vodstva SMC, DeSUS in SD bodo v sredo dopoldne za skupno mizo še zadnjič pred parafiranjem preverjali in usklajevali koalicijski sporazum, je za STA potrdil predsedujoči SD Dejan Židan. Organi vseh treh strank bodo besedilo potrjevali ta teden, podpis pa je predviden za ponedeljek, je dodal. Šele takrat bodo znana tudi imena ministrskih kandidatov.

Na mizi predstavnikov skorajšnjih vladnih partneric bo tako zadnja različica besedila koalicijskega sporazuma očitno šele v sredo dopoldne. Da je sporazum vsebinsko usklajen, so sicer pogajalci omenjenih treh strank zagotovili že po sestanku minuli teden, kadrovski del pa je ostal odprt.

Vodstva oziroma predsedniki SMC, DeSUS in SD Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan se bodo torej dokončno uskladili v sredo dopoldne. "Pogledali bomo, ali je vse v redu in usklajeno, preverili bomo tudi zbirko prioritetnih projektov, nato bo sledilo parafiranje koalicijskega sporazuma," je v današnji izjavi za STA pojasnil Židan.

To je namreč osnova, da gre besedilo sporazuma lahko na potrjevanje pred organe strank, je dodal Židan. Konferenca SD bo zasedala že v sredo popoldne. Pričakovati je, da se bodo v tem tednu na to temo sestali še organi SMC in DeSUS, kar bo po Židanovih besedah omogočilo, da koalicijski sporazum uradno podpišejo v ponedeljek, 8. septembra.

Ob tem je Židan povedal tudi, da bodo takrat v besedilo sporazuma vpisali še imena kandidatov za nove ministre, v sredo pa se bodo pred parafiranjem dogovorili le o dokončni razdelitvi resorjev po strankah. Predsednik SMC in mandatar Miro Cerar mora kandidatno listo ministrskih kandidatov v DZ vložiti do torka, 9. septembra.

Število ministrov se sicer v novem mandatu povečuje na 15 (vključno z ministrom brez resorja, ki vodi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu), ob čemer se dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja.

DeSUS po trenutnem dogovoru pripadajo štirje resorji: predvidoma ministrstva za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za kulturo in urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. SD pa bo predvidoma dobila tri resorje: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo.

Medtem ko so kandidati iz obeh manjših strank najverjetnejše koalicije že znani, v SMC večine imen svoje osmerice ne razkrivajo. Znano je le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor, Cerar pa tudi v tem tednu opravlja razgovore s potencialnimi ministrskimi kandidati.