c S

Hrvaški poslanec v zapor zaradi poskusa podkupovanja mestnih svetnikov

02.09.2014 15:16 Zagreb, 02. septembra (STA) - Osiješko županijsko sodišče je danes obsodilo poslanca v hrvaškem saboru in bivšega župana Vukovarja Željka Saba (SDP) na 16 mesecev zapora zaradi poskusa podkupovanja svetnikov HDZ v prejšnjem mandatu vukovarskega mestnega sveta. Poslanec je bil obsojen tudi na podlagi na skrivaj posnetega pogovora Saba in bivše svetnice Marije Budimir.

Gre za prvo razsodbo na Hrvaškem, v kateri je kateri izmed visokih uradnikov kaznovan zaradi podkupovanja svetnikov. Obenem je tudi prva sodba, ki so jo sprejeli na podlagi na skrivaj posnetega pogovora, ki ga je vrhovno sodišče zaradi teže kaznivega dejanja razglasilo za zakonitega. Gre za izjemo v hrvaškem pravosodju.

Budimirjeva je julija lani na skrivaj posnela pogovor s Sabom, v katerem je omenjal do 50.000 kun (približno 6500 evrov) nagrade, če bi podprla SDP in tako zagotovila potrebno večino za konstituiranje mestnega sveta. Ponujal ji je tudi položaj v nadzornem odboru podjetja Borovo in položaj predsednice v mestni komisiji za evropske integracije.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je preiskavo proti Sabu sprožil lani, ko je Budimirjeva v medijih objavila posnetek spornega pogovora. Sojenje se je začelo maja letos.

Drugemu svetniku Radivoju Đuriću ni osebno ponujal podkupnine, je pa Đurićeva soproga pričala, da ji je Sabo ponudil službo glavne medicinske sestre v vukovarski bolnišnici, sinu Đurićevih pa naj bi obljubil položaj direktorja Hrvatskega radia - Vukovar, če bi Radivoj Đurić podprl SDP v mestnem svetu.

Sabo je zanikal poskus podkupovanja svetnikov. Na sodišču je med drugim pojasnil, da je Budimirjeva napačno razumela vsebino pogovora.

Dejal je, da njenega glasu za večino v mestnem svetu ni potreboval, ker je bilo jasno, da bodo zaradi nezmožnosti konstituiranja inštitucij lokalnih oblasti sledile predčasne volitve. Zato naj bi se po njegovih besedah z Budimirjevo zgolj pogovarjala o sodelovanju v konkretnih projektih v Vukovarju ter na predčasnih volitvah.

Sabova obramba je trdila, da Budimirjeva in Đurić sploh nista bila svetnika, ker mestni svet ni bil niti konstituiran. Med drugim so vprašali, zakaj niso obtožili tudi Budimirjeve, ki je na posnetku zahtevala denar, medtem ko ni slišati Saba, da bi ga neposredno ponujal.

Če bo sodba pravnomočna, bo tudi nad SDP obvisela senca korupcije, ki so jo doslej zaradi več korupcijskih primerov očitali HDZ. Korupcije je osumljena tudi predsednica sisaško-moslavaške županije Marina Lovrić Merzel, ki so jo po izbruhu afere izključili iz SDP. Bila je članica predsedstva socialdemokratov.