c S

Avstralija razmišlja o izključitvi Putina iz vrha G20

02.09.2014 13:16 Sydney/Moskva, 02. septembra (STA) - Avstralija resno premleva možnost, da bi zaradi ruske politike v zvezi s krizo na vzhodu Ukrajine izključila ruskega predsednika Vladimirja Putina iz naslednjega vrha skupine držav G20, ki bo novembra v Brisbanu. A ker Avstralija te odločitve ne more sprejeti sama, mora sprva o tem prepričati ostale članice. Rusija se je že odzvala ogorčeno.

Avstralski minister za trgovino Andrew Robb je danes razkril, da bosta za izključitev Putina avstralska ministra za zunanje zadeve in obrambo, Julie Bishop in David Johnston, lobirala na vrhu zveze Nato v Walesu, ki bo potekal ta teden.

"Menim, da imajo ljudje glede Putina vse bolj zaskrbljeno stališče," je dodal Robb. Že v ponedeljek je avstralski premier Tony Abbott napovedal, da bo Avstralija svoje sankcije proti Rusiji zaostrila, če se bo za podobno potezo odločila tudi Evropska unija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napoved Avstralije je že ostro kritiziral ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Vsi poskusi, da gospodarske teme vrha zamenjajo za političen škandal, so popolnoma neresne," je danes dejal Lavrov. Po njegovem mnenju se avstralski organizatorji srečanja verjetno bojijo neuspeha. "Verjetno predvidevajo, da vrh ne bo prinesel rezultatov," je povedal.

Ruski minister je poudaril, da ima Avstralija kot gostiteljica vrha tako pravice kot dolžnosti. Stanje svetovnega gospodarstva namreč ni preveč rožnato. "Zato bi morala mednarodna skupnost vse možnosti, tudi vrh skupine G20, izkoristiti za izboljšanje stanja," je pripomnil Lavrov.

Lavrov je še izkoristil priložnost, da kritizira napoved Ukrajine, da se odpove neblokovski drži. "S to idejo vlada v Kijevu želi prekiniti iskanje politične rešitve (krize na vzhodu Ukrajine)," je dejal Lavrov in ob tem izrazil obžalovanje, da ZDA, nekatere članice EU in predstavniki Nata to idejo podpirajo.

Ukrajinski parlament sicer danes razpravlja o zakonu, ki bi razveljavil zakon iz leta 2010, ki določa neblokovski status Ukrajine. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki je vložil zakon, je zatrdil, da bi tako lahko odprli pot za članstvo Ukrajine v Natu. Rusija članstvu v zavezništvu odločno nasprotuje.