c S

Rusija bo spričo potez Nata spremenila vojaško doktrino

02.09.2014 12:00 Moskva, 02. septembra (STA) - Rusija namerava spričo ukrajinske krize in s tem povezanih zadnjih potez zveze Nato spremeniti svojo vojaško doktrino, je danes napovedal visok predstavnik Kremlja. Podrobnosti ni razkril, zagotovil pa, da bodo spremembe odražale vse slabše odnose z ZDA in Natom, ki je v ponedeljek napovedal krepitev prisotnosti na vzhodu Evrope.

Namestnik sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Mihail Popov je ocenil, da se "vojaška infrastruktura" Nata približuje ruskim mejam, tudi prek širitve. Za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti je izrazil prepričanje, da bo to v prenovljeni vojaški doktrini ena najpomembnejših "zunanjih groženj", poroča britanski BBC.

Zveza Nato je v ponedeljek napovedala, da bo okrepila prisotnost na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje. S tem bodo po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena zagotovili, da bo imelo zavezništvo ob pravem času na voljo prave sile in opremo.

Veš tisoč pripadnikov skupine, ki naj bi vzhodnoevropske države ščitila pred morebitno rusko agresijo, bi po načelu rotacije prispevale države članice. Načrt bodo zaveznice predvidoma potrdile na vrhu, ki bo v četrtek in petek v Walesu.

Rasmussen je še poudaril, da Nato z akcijskim načrtom pripravljenosti ne bo kršil ustanovne listine o odnosih, sodelovanju in varnosti, ki sta jo Nato in Rusija podpisala maja 1997 v Parizu. Ta med drugim vključuje zavezo, da Nato ne bo krepil svoje prisotnosti na vzhodnih mejah s stalno nameščenimi silami. Ponovil je tudi, da listino krši Rusija.

Po mnenju Popova je načrt dokaz želje voditeljev ZDA in Nata, da nadaljujejo svojo "politiko zaostrovanja napetosti z Rusijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.