c S

Ban Ki Moon: Za krizo v Ukrajini ni vojaške rešitve

02.09.2014 08:20 Auckland, 02. septembra (STA) - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil veliko zaskrbljenost glede razvoja dogodkov v Ukrajini in menil, da se je treba izogniti nadaljnjemu stopnjevanju krize, ki se je razvila v zelo nevarno situacijo. Zahodne države je ob tem opozoril da za to ne obstaja vojaška rešitev, temveč si morajo prizadevati za politično.

Kot je danes dejal novinarjem med obiskom na Novi Zelandiji, ima ukrajinska kriza tako regionalne kot globalne posledice. "Zato pozivam ukrajinske in ruske oblasti na najvišji ravni, naj se usedejo za skupno mizo in krizo rešijo na miren način, prek dialoga," je dejal.

Zaveda se zaskrbljenosti Zahoda zaradi napredka, ki so ga na vzhodu Ukrajine doseli proruski separatisti. Kijev trdi, da se na njihovi strani borijo tudi ruske sile, kar Moskva vztrajno zanika.

"Vem, da Evropska unija, Američani in večina zahodnih držav resno razpravljajo, kako se lotiti tega vprašanja," je dejal. "Morali bi se zavedati, da ni vojaške rešitve. Moral bi potekati političen dialog za politično rešitev, to je najtrajnejši način," je opozoril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zveza Nato je sicer v ponedeljek napovedala, da bo okrepila vidnost svoje prisotnosti na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje. S tem bodo po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena zagotovili, da bo imelo zavezništvo ob pravem času na voljo prave sile in opremo. Načrt bodo zaveznice predvidoma potrdile na vrhu, ki bo v četrtek in petek v Walesu.

Po oceni Združenih narodov je v konfliktu, ki je sredi aprila izbruhnil na vzhodu Ukrajine, umrlo približno 2600 ljudi. 43.000 naj bi jih zapustilo domove.