c S

Na Bledu danes o krepitvi zaupanja v gospodarstvu in politiki

02.09.2014 08:21 Bled, 02. septembra (STA) - Na Strateškem forumu Bled (BSF) se danes začenja tudi poslovni del foruma, na katerem bosta osrednja gosta predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti in Evropske investicijske banke Werner Hoyer. Zanimiv pa bo zagotovo tudi panel o Zahodnem Balkanu, ki se ga bo med drugim udeležila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Letošnji že deveti BSF, najpomembnejša mednarodna konferenca, ki jo redno konec avgusta oz. v začetku septembra pripravlja Slovenija, letos poteka pod naslovom Moč zaupanja. Ob začetku foruma v ponedeljek so predsednik republike Borut Pahor, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in predsednik DZ Milan Brglez v nagovoru izpostavili velik pomen zaupanja in nujo po njegovi ponovni vzpostavitvi v današnjem svetu.

Danes se bo forum nadaljeval s krepitvijo zaupanja in povezovanja v Jugovzhodni in Srednji Evropi ter krepitvijo gospodarskega sodelovanja z Indijo. Na dveh posebnih panelih se bodo posvetili tudi "moči turizma", na katerih pričakujejo tudi ministre za turizem iz Črne gore, Albanije in Hrvaške. Govora bo tudi o demografskih spremembah in pomenu novih tehnologij.

Tudi letos bo v okviru BSF potekal že tradicionalni panel o Zahodnem Balkanu. Ob Pusićevi bodo v ospredju tudi zunanja ministra Srbije Ivica Dačić in Makedonije Nikola Poposki. Na panelu bodo sodelovali tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Italije, trenutno predsedujoče Svetu EU, Benedetto Della Vedova ter predstavniki iz Podgorice, Sarajeva in State Departmenta.

BSF sicer predstavlja predvsem možnost za številne dvostranske stike med predstavniki politike, gospodarstva in akademskega sveta. Letos na BSF po navedbah organizatorjev pričakujejo okoli 500 udeležencev iz 65 držav.