c S

Čeferin: Za očitano kaznivo dejanje Jankovića ni dokazov

01.09.2014 13:10 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Za kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki ga ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita obtožnica v zadevi Niš, po mnenju Jankovićevega zagovornika Aleksandra Čeferina ni dokazov. Nekdanji predsednik uprave Mercatorja bo svojo nedolžnost sedaj dokazoval na sodišču, Čeferin pa, kot je dejal za STA, vzroke za to vidi tudi v medijski odmevnosti zadeve.

Čeferin je prepričan, da pred nekaj leti takšna obtožnica sploh ne bi mogla priti na sodišče, sedaj pa je do tega po njegovem mnenju prišlo tudi zaradi medijske odmevnosti zadeve. Dodal je, da obtožnica, ki je postala pravnomočna, ne vsebuje nikakršnega dokaza, ki bi dokazovala Jankovićevo krivdo, saj ta domnevno sporne pogodbe, ki je predmet obtožnice, sploh ni podpisal.

Janković za STA doslej še ni komentiral odločitve senata ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegov ugovor in ugovore soobtoženih na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat je ugovore zavrnil kot neutemeljene, so za STA pojasnili na tožilstvu. Z zavrnitvijo je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico zoper ljubljanskega župana vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator.

Obtožnica naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper Jankovića in soobdolžene začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.