c S

Poslanci morajo do danes prijaviti premoženjsko stanje

01.09.2014 08:30 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Poslanci, ki so pred mesecem dni nastopili mandat, morajo do danes Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijaviti svoje premoženjsko stanje. To velja tudi za poslance prejšnjega sklica državnega zbora, ki jim je z nastopom novega sklica mandat prenehal.

Novoizvoljeni poslanci morajo v mesecu dni po nastopu funkcije, torej po ustanovni seji DZ, ki je bila 1. avgusta, KPK prijaviti svoje premoženjsko stanje. Tekom mandata pa morajo javljati tudi morebitne spremembe v premoženjskem stanju.

Obveznost prijave premoženjskega stanja imajo tudi poslanci, ki so z ustanovno sejo DZ mandat zaključili, in sicer mesec dni po prenehanju funkcije ter še leto dni po tem.

Poslancem, ki so bili v parlament znova izvoljeni, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, pač pa le tisti, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ. Zato morajo do danes poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po zaključki mandata.

V času opravljanja funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.