c S

Opomini podjetjem o neplačanih davkih le še prek portala eDavki

01.09.2014 08:29 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo podjetja in podjetnike o neplačanih davčnih obveznostih od danes opominjala le še prek portala eDavki, saj se konec avgusta izteklo prehodno obdobje pošiljanja opominov po klasični poti in prek portala. Opomini, ki jih pošilja Furs, so informativne narave, v primeru neplačila pa davčnemu zavezancu grozi izvršba.

Podjetja in podjetniki lahko za namene dodatnega obveščanja Fursu sporočijo svoj elektronski naslov. Ureditev podatkov o prejemnikih elektronske pošte je priporočljiva predvsem v tistih primerih, ko v imenu zavezanca do eDavkov dostopa pooblaščenec in zavezanec, zato prek portala eDavki ne bo mogel videti, da je opomin prejel.

Če si bo zavezanec s pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov uredil podatke o prejemnikih elektronske pošte in ob tem navedel svoj elektronski naslov, bo obvestilo o prejemu opomina na eDavke prejel tudi na ta naslov. Elektronske naslove prejemnikov obvestil je mogoče preko sistema eDavki spreminjati kadarkoli.

Zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, začne davčni organ postopek davčne izvršbe. Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe zavezancu pošlje opomin. Namen opominov, ki so informativne narave, je spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti.