c S

Strateški forum Bled že devetič odpira svoja vrata

01.09.2014 08:28 Bled, 01. septembra (STA) - Na Bledu se danes popoldne začenja že deveti Strateški forum Bled (BSF), ki bo letos potekal pod naslovom Moč Zaupanja. Na tem najpomembnejšem vsakoletnem zunanjepolitičnem dogodku letos pričakujejo več kot 500 gostov iz 65 držav.

BSF se je v regiji že uveljavil kot pomembno in odmevno stičišče med politiki, gospodarstveniki in predstavniki akademske srenje. Prihajajo številni zunanji ministri in drugi visoki gostje iz regije, pa tudi iz sveta.

Forum bodo danes s svečanimi nagovori odprli predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec in blejski župan Janez Fajfar.

Sledil bo panel voditeljev o "filozofiji vodenja", na katerem bodo sodelovali nekdanji kitajski zunanji minister Li Zhaoxing, madžarski zunanji minister Tibor Navracsics, njegov šrilanški kolega Gamini Lakshman Peiris, nekdanji nizozemski zunanji minister Uri Rosenthal ter indijski državni sekretar, general V. K. Singh.

Zvečer bo na vrsti še panel o "potencialih zaupanja", po večernem sprejemu gostov pa še polnočna razprava o digitalnih ekonomijah.

Forum se bo nato nadaljeval v torek, ko bo potekal tudi poslovni del, Business BSF. Letos bo posvečen krepitvi gospodarskega sodelovanja Jugovzhodne Evrope z Indijo.