c S

V veljavi spremenjena socialna zakonodaja

01.09.2014 16:05 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Z današnjim dnem začnejo veljati spremembe socialne zakonodaje, s katerimi so odpravljene določene pomanjkljivosti. Po novem se med drugim upošteva bolj realen materialni položaj pri dodeljevanju pravic, ne upošteva se več celotni otroški dodatek, s spremembami pa se bo širil tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči.

Ob upoštevanju bolj realnega materialnega položaja pri dodeljevanju pravic bo lahko vlagatelj v primeru upokojitve, izgube službe ali dela za skrajšani delovni čas in podobno oddal novo vlogo. Center za socialno delo bo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

V dohodek družine se ne upošteva več celotni otroški dodatek. Upošteval se bo dodatek, zmanjšan za 20 odstotkov višine otroškega dodatka za prvega otroka iz prvega dohodkovnega razreda. V dohodek se ne upošteva dodatek za enostarševsko družino in dodatek za otroka, ki ni vključen v vrtec.

Poleg tega se zvišuje dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu je znašal 26,92 evra, z mesecem septembrom pa ta znesek znaša 53,84 evra.

Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela in ostalih oblik priložnostnega dela za socialno najbolj ogrožene družine. S spremembami se širi krog upravičencev do denarne socialne pomoči, saj se premoženje od danes naprej drugače obravnava.

Več sprememb socialne zakonodaje se nanaša na odločanje o oprostitvah plačil socialnovarstvenih storitev in prispevkov k plačilu pravic družinskega pomočnika. Pri ugotavljanju plačilne sposobnosti se ne upoštevajo več priložnostni dohodki, premoženje zakonca in dohodek otrok. Pri plačilni sposobnosti upravičenca se bodo upoštevala denarna sredstva nad 2500 evrov za samskega oziroma 3500 evrov za upravičenca z zakoncem.