c S

Pred parafiranjem koalicijskega sporazuma pričakovati zaključna usklajevanja

01.09.2014 08:31 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Skorajšnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD bodo predvidoma v torek parafirale koalicijski sporazum, ki je vsebinsko usklajen, pričakovati pa je še zaključna usklajevanja glede kadrovske razdelitve. V tem tednu bodo po vsej verjetnosti znana tudi imena vseh kandidatov za nove ministre. Novo vlado bomo po napovedih dobili v prvi polovici meseca.

Z že sprejeto novelo zakona o vladi se število ministrov povečuje na 15 (vključno z ministrom brez resorja, ki bo vodil urad za Slovence v zamejstvu in po svetu), pri čemer zakon dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja.

DeSUS po trenutnem dogovoru pripadajo štirje resorji: ministrstva za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za kulturo in urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. SD bo predvidoma dobila tri resorje: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo.

Medtem ko so kandidati iz obeh manjših strank najverjetnejše koalicije že znani, v SMC večine svojih imen ne razkrivajo. Znano je le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor.

Mandatar Miro Cerar je prve razgovore z morebitnimi ministrskimi kandidati opravljal minuli teden, v tem tednu sledi drugi krog pogovorov.

A razdeljevanje resorjev utegne zaplesti seznam slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je v Bruselj poslala vlada v odhodu. Na njem so premierka v odhodu Alenka Bratušek, prvak DeSUS Karl Erjavec in podpredsednica SD Tanja Fajon.

Čeprav v SD pravijo, da seznam ni del razprav o kadrovski sliki bodoče vlade in da je tak tudi dogovor s Cerarjem, bodo v DeSUS - če bo prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker za komisarko izbral Fajonovo - po Erjavčevih napovedih zahtevali nov razrez ministrstev.