c S

Pikalo šolarjem pred novim šolskim letom zaželel veliko vedoželjnosti

29.08.2014 14:00 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je pred novim šolskim letom šolarjem zaželel potešitev njihove vedoželjnosti, učiteljem in drugim šolskim delavcem pa čim manj pretresov in veliko vedoželjne mladine. Izrazil je tudi veselje, da v osnovne šole prihaja ena največjih generacij v zadnjih letih.

V delu poslanice, namenjene šolarjem, je Pikalo izrazil prepričanje, da bodo v šoli potešili svojo vedoželjnost, "okrepili znanje in ga nato v srednji šoli in seveda višje, za tiste bolj ambiciozne, še poglobili".

Znova jim je položil na srce, kako pomembno je znanje. To je namreč "ena od tistih zelo redkih dobrin, ki vam je nihče nikoli ne more vzeti", je dejal. Čeprav se takrat, ko se je treba učiti in delati, zdi, da je šola nadležna, ima po prepričanju Pikala "svoj globok pomen". "In verjamem, da bo marsikdo od vas to spoznal šele v starejših letih", je dodal.

V novem šolskem letu je minister šolarjem zaželel čim več prijateljstev, pa tudi, da pomagajo drug drugemu, da so solidarni in strpni. To, "da ste socialno občutljivi in da vam je mar drug za drugega", je namreč ena od komponent šole, je poudaril.

Šolarje pa je tudi pozval, naj pazijo na poti v šolo in naj ne pozabijo na pasti, ki jih na poti v šolo postavlja promet.

Učiteljem in ostalim šolskim delavcem je Pikalo v poslanici izrazil zavedanje, da novo šolsko leto tudi pred njih postavlja kup vprašanj, neznank in izzivov, a izrazil prepričanje, da jih bodo lahko z dobrim vodenjem, obilo dobre volje in medsebojnega spoštovanja rešili. Poudaril je tudi, da se zaveda izjemnega pomena šolskih delavcev za družbo v celoti.

Na novinarski konferenci, ki jo je ministrstvo sklicalo pred začetkom novega šolskega leta, je Pikalo izrazil zadovoljstvo, da v šolo prihaja največja generacija v zadnjih nekaj letih. V šolske klopi bo namreč v ponedeljek prvič sedlo 21.886 osnovnošolcev, kar je za 1300 več kot v preteklem šolskem letu.

V šolske klopi bo sicer letos skupaj sedlo 167.752 osnovnošolcev in 67.827 srednješolcev. Število slednjih bo po predvidevanjih ministrstva še nekoliko višje, in sicer jih bo okoli 75.500, saj je mogoč še naknaden vpis.

Na področju osnovnih šol se največje spremembe obetajo pri predmetniku. V 2. razred osnovne šole bodo tako letos začeli uvajati prvi tuj jezik. V 4. razredih se bo začelo z uvajanjem neobveznih izbirnih predmetov, v 7. razredih in nato v naslednjih dve letih še v 8. in 9. razredih pa z uvajanjem drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta.

Pri srednjih šolah se največja sprememba obeta Šolskemu centru Maribor, v katerega sta bili v lanskem šolskem letu združena Tehniški šolski center Maribor in Lesarska šola Maribor. Letos bosta namreč omenjeni center in šola znova delovali samostojno. Na nekaterih srednjih šolah pa uvajajo nekatere nove programe.

Minister je na novinarski konferenci znova poudaril, da staršem ni treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije za malice in kosila, saj bodo šole podatke o tem dobile od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vloge za subvencije morajo oddati le tisti, ki do 1. septembra ne bodo imeli veljavne odločbe o otroškem dodatku. Je pa še vedno potrebna sama prijava za malico in kosilo v šoli.

Učbeniški skladi, ki jih uporablja 97 odstotkov učencev, po besedah Pikala ostajajo.