c S

Voditelji Zahodnega Balkana v Berlinu o sodelovanju in odprtih vprašanjih

28.08.2014 07:52 Berlin, 28. avgusta (STA) - V Berlinu bo danes potekala konferenca o Zahodnem Balkanu, ki se je bodo na povabilo nemške vlade udeležili voditelji ter gospodarski in zunanji ministri držav Zahodnega Balkana, Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Francije, pa tudi predstavniki EU. Namen srečanja je izpostaviti evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in spodbuditi sodelovanje v regiji.

Slovenijo bodo zastopali predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek ter zunanji minister in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravljata tekoče posle, Karl Erjavec in Metod Dragonja.

Konferenca bo potekala v obliki treh ločenih srečanj. Na dopoldanski poslovni konferenci se bodo sešli ministri za gospodarstvo, ki bodo govorili o gospodarskem sodelovanju v regiji na področju energetike, tehnologije in infrastrukture, spodbujanju zaposlovanja v malih in srednjih podjetjih ter spodbujanju investicij.

Zunanji ministri držav, ki sodelujejo na konferenci, se bodo popoldne sešli na srečanju z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem ter se dotaknili evropske perspektive in odprtih vprašanj v regiji.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa bo sprejela predsednike držav in vlad Slovenije, Albanije, BiH, Kosova, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore in Srbije. Osredotočili naj bi se na politične razmere v regiji in regionalno sodelovanje.

Konferenca se bo bo zaključila s skupno plenarno večerjo, na kateri se bodo visoki gostje seznanili z razpravami vseh treh srečanj in znova izmenjali mnenja.