c S

SDH: Razrešitev nadzornikov Darsa posledica nezadostne strokovnosti

27.08.2014 16:31 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Menjave nadzornikov Darsa so v izključni pristojnosti SDH, so danes pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, v SDH pa so poudarili, da dosedanja sestava nadzornega sveta ni zagotavljala "optimalne heterogene strokovne zastopanosti". Komisija za preprečevanje korupcije bo medtem na to temo izdala sistemsko načelno mnenje.

Na ministrstvu danes za STA niso želeli podrobneje komentirati navedb medijev o pritiskih odhajajočega infrastrukturnega ministra Sama Omerzela na nadzornike in predsednika uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matjaža Knez zaradi njihovega delovanja na področju investicij in nekaterih poslov.

Kot so izpostavili, je minister v preteklosti "večkrat javno komentiral tako poslovne rezultate družbe Dars in razloge zanje kot tudi nekatere posamezne odločitve vodstva družbe in nadzornikov".

Nič bolj zgovorni niso bili glede današnjih navedb Slovenskih novic, da je vodja Omerzelovega kabineta Dejan Kmetič nadzornike marca pozval k odstopu, dosedanji predsednik nadzornega sveta Dušan Hočevar pa je to dejanje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije.

Kot so pojasnili, so vodstvu Slovenskega državnega holdinga (SDH) in tudi javnosti okoliščine neformalnega srečanja že podrobneje pojasnjevali. "Glede na povedano ocenjujemo, da naš dodatni komentar ni potreben," so sklenili.

V Komisiji za preprečevanje korupcije so danes za STA potrdili, da so vodili postopek glede sumov nedovoljenega vplivanja na zamenjavo članov nadzornega sveta Darsa in ravnanj Slovenske odškodninske družbe (Sod) oz. SDH v nasprotju s pričakovano integriteto.

Z ugotovitvami, da v postopku zamenjave nadzornikov Darsa niso bila upoštevana osnovna merila transparentnosti in preglednosti ter da dokumentacija in podatki potrjujejo sum političnega kadrovanja in izrazitega tveganja za korupcijo, je komisija konec junija seznanila ministrstvo, vlado, SDH in Dars, so pojasnili. SDH je nato v odzivu na njihove ugotovitve izrazil namero po povečanju transparentnosti postopkov imenovanj in razrešitev nadzornikov družb v lasti države, so pristavili.

Komisija bo v zvezi z imenovanji in razrešitvami članov nadzornih svetov in uprav družb pod prevladujočim vplivom države v bližnji prihodnosti izdala tudi sistemsko načelno mnenje in z njim seznanila javnost, so še napovedali.

V SDH so medtem za STA dejali, da so delničarji Darsa upravičeni, da na skupščini volijo člane nadzornega sveta, ki zastopajo njihove interese, in odpokličejo tiste člane nadzornega sveta, ki so jih izvolili.

Kot so dodali, so na podlagi presoje kriterijev, ki naj bi jih izpolnjevali člani nadzornega sveta, ocenili, da dosedanja sestava nadzornega sveta Darsa ni zagotavljala "optimalne heterogene strokovne zastopanosti".

"Z namenom, da se tudi v bodoče zagotovi skrb za uresničevanje sprejete strategije družbe in načrtovane razvojne usmeritve države, so bila pri sestavi novega nadzornega sveta upoštevana izključno strokovna znanja in izkušnje, ki se med posameznimi člani ustrezno dopolnjujejo," so še zatrdili.

Ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije niso želeli komentirati.

Država je na današnji skupščini Darsa zamenjala štiri od šestih nadzornikov upravljavca slovenskih avtocest: predsednika Hočevarja in člane Ivana Križniča, Roberta Čehovina ter Silvo Savšek. Novi nadzorniki so postali Gregor Lukan, Robert Ličen, Gregor Osojnik in Andraž Lipolt. Dosedanji prvi nadzornik Dušan Hočevar je odločitev označil za nenavadno in omenil sum netransparentnosti.