c S

Opozorila pred izzivi, ki jih prinaša koncept big data

27.08.2014 15:31 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Mednarodna delovna skupina za varstvo osebnih podatkov v telekomunikacijah, katere član je tudi slovenski informacijski pooblaščenec, je na svojem zasedanju v Skopju sprejela delovni dokument z opozorili o izzivih, ki jih za varstvo osebnih podatkov in zasebnosti prinaša koncept big data.

Pri big data gre za obdelavo velikih količin kompleksnih in praviloma nestrukturiranih podatkov iz medsebojno neodvisnih podatkovnih virov z namenom identifikacije in napovedovanja trendov in korelacij, je danes sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Velike množice podatkov omogočajo veliko - lahko se napove širjenje epidemij, odkriva povezave med učinki različnih zdravil, možno pa je tudi profiliranje posameznikov, napovedovanje njihovega obnašanja in sprejemanje odločitev, ki imajo lahko občutne posledice za posameznika.

Omenjena mednarodna delovna skupina zato opozarja, da ostajajo temeljna načela varstva osebnih podatkov, kot so minimizacija in sorazmernost obdelave, usklajenost z namenom obdelave, transparentnost in pravice posameznika glede lastnih osebnih podatkov, v dobi izobilja podatkov še toliko bolj pomembna.

Opuščanje teh temeljnih načel bi lahko vodilo v povečano profiliranje in avtomatizirano odločanje o tem, ali smo kot posamezniki primerni za pridobitev kredita ali službe, kakšno zdravstveno zavarovanje bomo imeli in kakšni paketi energetskih ali telekomunikacijskih storitev nam bodo ponujeni.

Delovna skupina v dokumentu podrobno opisuje tveganja glede zasebnosti in podaja priporočila, kako izkoristiti potenciale izobilja podatkov ob hkratnem obvarovanju temeljne človekove pravice do odločanja o lastnih podatkih - informacijske zasebnosti.

Delovni dokument je dostopen na tej povezavi: http://www.datenschutz-berlin.de/attachments/1052/WP_Big_Data_final_clean_675.48.12.pdf.