c S

Potencialne partnerice čaka še piljenje koalicijskega sporazuma, resorji naj bi bili že razdeljeni

22.08.2014 17:12 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Potencialne partnerice SMC, DeSUS in SD čakajo nova usklajevanja, zlasti piljenje podrobnosti koalicijskega sporazuma po poglavjih. O ključnih vsebinah so usklajeni, razdeljeni naj bi bili tudi resorji, a dogovora ne razkrivajo. Medtem se je razvozlal zaplet glede zadnjega osnutka sporazuma. Preiskava bančne luknje tako ostaja njihova zaveza.

Pred nadaljevanjem usklajevanj prihodnji teden vse tri najverjetnejše koalicijske stranke poudarjajo, da je datum parafiranja koalicijskega sporazuma le formalnost in ni toliko pomemben, kot je pomembna dokončna vsebinska in kadrovska uskladitev.

Uradno sicer ostaja odprta zlasti kadrovska razdelitev, a vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je danes potrdila, da "vsekakor že obstaja nek razrez in dogovor v zvezi z resorji", a več od tega še ne želi razkrivati.

Število ministrov je načeloma že dokončno; po napovedih kandidata za mandatarja Mira Cerarja naj bi jih bilo 15, pri čemer bi DeSUS pripadli štirje, SD pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, pa ni povsem jasno. Glede na dosedanje uradne izjave predstavnikov SMC, DeSUS in SD gre sklepati, da dokončnega dogovora vendarle še ni. Čeprav je špekulacij o kadrovski zasedbi veliko, je več razprave o tem pričakovati prav tako v prihodnjem tednu.

Znano je, da SMC prevzema ministrstvo za finance, v kandidaturo za ta položaj je že privolil ekonomist Dušan Mramor. Uradnih informacij o ostalih resorjih, ki bi pripadli največji parlamentarni stranki, ni, se je pa med drugim kot kandidatko za ministrico za zdravje omenjalo Milojko Kolar. "O tem nič ne vem, prvič slišim," se je odzvala Kustec Lipicerjeva.

V DeSUS si še vedno želijo pet resorjev. Na vprašanje, ali bodo vendarle zadovoljni tudi s štirimi, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša odgovarja, da pogajanja še potekajo in da verjetno še nekaj časa bodo.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je nedavno zatrdil, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga trenutno vodi sam, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc iz vrst DeSUS, tudi tokrat pripadla tej stranki. V igri so po Erjavčevih besedah še ministrstvo za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter javno upravo.

Tudi pri SD sta znana dva resorja, ki bosta v njihovih rokah. Vztrajali so pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD, in ga tudi dobili. Predsedujoči SD Dejan Židan pa bo zelo verjetno ostal minister za kmetijstvo. Tretji resor je še pod vprašajem, v igri naj bi bila zlasti šolski in obrambni.

"Za nas ni pomembno, kakšen resor vodimo, pač pa da damo kompetentne ljudi na resorje. Mi se ne bomo tepli za infrastrukturo in podobne resorje, kjer imajo nekateri občutek, da lahko naredijo nek biznis iz tega," je bil danes nekoliko oster vodja poslancev SD Matjaž Han.

So pa v SD po njegovih besedah zadovoljni, da so koalicijskemu sporazumu dali socialno noto. "Berem pa v časopisih, da se je besedilo nagnilo na levo, kar se mi zdi zelo dobro," je še pristavil Han.

Ravno s tem pa ni zadovoljen vodja poslancev NSi Matej Tonin. Po njegovi oceni je namreč dokončen razplet dogodkov potrdil to, kar so v NSi slutili ves čas pogajanj, iz katerih so se pozneje umaknili: "Da se koalicija nagiba v levo in da bi bila NSi v koaliciji zgolj zaradi slike in ne zaradi programa, ki ga predstavlja in za katerega se zavzema."

Najnovejša različica osnutka koalicijskega sporazuma je v javnost prišla v četrtek. Precej prahu je dvignilo to, da je iz besedila izpadla celotna točka o preiskavi bančne luknje. A potencialni partnerji so danes pojasnili, da gre za tehnično napako, ki jo bodo popravili. V SMC zagotavljajo, da omenjena točka zanesljivo ostaja v koalicijskem sporazumu.

Nekoliko se je zapletlo tudi pri tem, da po najnovejšem osnutku sporazuma izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) niso več podlaga za odločitev o nadaljnjem delovanju Teš 6, kot se je to glasilo v prejšnjem osnutku.

Po Hanovih besedah je v osnutku sporazuma prej pisalo, da se zadeva razišče in da se najde krivce, v SD pa da so razumeli, da se zaradi tega nato preveri, ali bo Teš 6 sploh deloval naprej ali ne. Osebno meni, da je ta odstavek treba odstraniti iz besedila koalicijskega sporazuma.

Pri novinarskem vprašanju, ali je torej SD zahtevala omenjeno spremembo v osnutku sporazuma, je Han le poudaril, da je v Teš 6 milijardo in pol investicije, zato ta zadeva mora delovati naprej, tisti, ki so krivi za takšne "abnormalne številke", pa morajo v zapor.

Medtem ko Kustec Lipicerjeva še ni želela pojasnjevati podrobnosti glede Teš 6, saj so te zadeve po njenih navedbah še vedno predmet koalicijskih usklajevanj, pa je SMC v sporočilu za javnost zapisala, da glede tega v zadnjem osnutku koalicijskega sporazuma ni prišlo do vsebinskih sprememb. "Naše odločitve in ukrepi glede Teš 6 so vezani na neodvisno revizijo in njene rezultate," so poudarili.

Zapletov pa ni pričakovati pri izvolitvi Cerarja za mandatarja. DZ bo o tem odločal v ponedeljek, izredna seja se bo začela ob 10. uri, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Poslanci bodo isti dan odločali tudi o predlogu kolegija, da za novo generalno sekretarko DZ predlaga strokovno sodelavko v DZ Uršulo Zore Tavčar, ki se ji prav tako obeta zadostna podpora.