c S

Yellenova: Trg dela še ni popolnoma okreval

22.08.2014 16:50 Washington, 22. avgusta (STA) - Prva dama ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen je ob današnjem začetku tridnevnega simpozija Feda dejala, da ameriški trg dela še ni popolnoma okreval. V primeru hitrega okrevanja bi lahko tudi centralna banka hitreje dvignila obrestne mere, je dejala. Fed bo sicer oktobra končal z ukrepom odkupovanja vrednostnih papirjev.

Prva dama Feda je poudarila, da na ameriškem trgu dela še vedno obstaja veliko negotovosti, zato ni natančno napovedala, kdaj se bo centralna banka odločila za zvišanje obrestnih mer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA je namreč ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, že od začetka finančne krize na ravni med nič in 0,25 odstotka.

Priznala pa je, da zadnji gospodarski kazalci pošiljajo različne signale, ki spodbujajo pomisleke o inflacijskih pritiskih. Stopnja brezposelnosti je v ZDA sicer upadla na 6,2 odstotka, vendar ameriški trg dela še ni popolnoma okreval, je poudarila.

Napovedala pa je, da bo z oktobrom ukinjen program odkupovanja vrednostnih papirjev. Fed namreč od septembra 2012 odkupuje obveznice finančnega ministrstva in vrednostne papirje na osnovi hipotekarnih posojil za znižanje dolgoročnih obrestnih mer.

Program se od decembra lani, ko je znašal 85 milijard dolarjev na mesec, počasi zmanjšuje in se bo v skladu z načrtom iztekel po zasedanju osrednjega organa ameriške denarne politike oktobra.