c S

SD v izključitev nekaterih članov zaradi delovanja proti politiki stranke

22.08.2014 15:18 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - SD je začela s postopkom izključitve nekaterih svojih članov, ki delujejo v drugih strankah oz. delujejo v nasprotju s politiko SD. Med drugim so na pogovor v postopku izključitve pozvali nekdanjega poslanca SD Luko Jurija, po poročanju medijev pa še nekatere druge vidne člane obalne SD, kot so Sebastjan Jeretič, Sebastjan Kokl in Majda Šuligoj.

Predsedujoči SD in minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je danes na novinarski konferenci, sicer namenjeni ministrski konferenci o zaščiti medonosnih čebel v Evropi, dejal da njihova stranka ne izvaja nobenih čistk.

O opisanem dogajanju je bil obveščen, in sicer, da bo nadzorni odbor na dnevni red uvrstil zadeve, ki čakajo "že več mesecev, kakšno leto". Ne ve pa, kako se bo nadzorni odbor odločil, sam tudi ne pozna vseh očitkov, do katerih se bo moral opredeljevati nadzorni odbor. V to se tudi ne namerava vmešavati, je poudaril.

"Je pa tako, da se morajo stvari, ki jih treba v stranki narediti, pač narediti," je dodal. Tako se mora tudi nadzorni odbor v skladu s svojimi pooblastili opredeliti do stvari, ki so prišle do njega. Dodal je še, da v SD od svojih članov pričakujejo, da delujejo v skladu s socialdemokratskimi načeli.

Poslanec SD Matjaž Han je glede postopkov izločitve za STA dejal, da bo nadzorni svet stranke v roku 14 dni razpravljal o izključitvi nekaterih članov iz stranke. "Gre za to, da se nekatere člane, ki sodelujejo in evidentno delujejo v drugih strankah, enostavno izključi, ker je to normalno tudi v vseh drugih strankah," je pojasnil. Poimensko članov, ki bodo izključeni, ni želel omenjati, je pa bil o postopku seznanjen v četrtek na predsedstvu stranke.

Po poročanju časnika Delo je do izključitev privedlo dejstvo, da večina obalne SD domnevno preveč podpira Borisa Popoviča oziroma deluje proti politiki stranke. Jeretič, ki je pomembno prispeval v kampanji za premiersko mesto Boruta Pahorja in ključno za županovanje Petra Bossmana v Piranu, trenutno pa je zaposlen kot svetovalec za odnose z javnostjo pri Popoviču, je po poročanju Dela in Primorskih novic ocenil, da se pri takem delovanju tudi stranki SD kaže podobna usoda kot stranki SLS.

Po poročanju Dela in Primorskih novic so poleg Jurija in Jeretiča na pogovor na nadzorni odbor stranke vabljeni še direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastjan Kokl, dolgoletna sekretarka lokalnega odbora stranka v Kopru Majda Šuligoj, ki sta oba tudi svetnika v Mestni občini Koper, ter direktor stanovanjskega sklada Koper Darko Kavre, nekdanji Bossmanov svetovalec Dimitrij Šamšal in Igor Vlačič, sicer brat Patricka Vlačiča, enega najpomembnejših članov v vrhu stranke.

Na seznamu so še nekdanji najtesnejši Bossmanov sodelavec in sedanji Popovičev svetovalec Ljubiša Mihajlović, Goran Ristić iz Pirana ter Gregor Veličkov, zdajšnji podpredsednik stranke Verjamem iz Nove Gorice.

Po poročanju Dela je predsednik koprskega odbora SD Angel Šav nad nekaterimi od teh izključitev zgrožen. Za Primorske novice pa je dejal, da ga je sram, da je član SD.

Luka Juri se je opravičil, da se ponedeljkovega razgovora ne more udeležiti, pričakuje pa kopijo pisne obrazložitve predloga njegove izključitve.