c S

V Čilu študentski protesti za brezplačno izobraževanje

22.08.2014 15:00 Santiago de Chile, 22. avgusta (STA) - V Čilu že več mesecev potekajo študentski protesti proti plačevanju šolnin. Demonstracije so se na ulicah prestolnice Santiago de Chile nadaljevale tudi v četrtek po lokalnem času, shoda pa se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Prišlo je tudi do spopadov, zaradi česar je policija prijela 82 protestnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izgredniki so policiste obmetavali s kamni in molotovkami, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Po navedbah policije naj bi se protesta udeležilo 25.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa kar 80.000.

Kot piše dpa, se protestniki bojijo, da bi vlada pod vodstvom predsednice Michelle Bachelet ponovno opustila predvolilno napoved o brezplačnem študiju. Če bi do tega prišlo, si veliko mladih Čilencev študija ne bi moglo več privoščiti, pojasnjuje dpa.

Študenti sicer podpirajo prvi del izobraževalne reforme, ki med drugim predvideva spremembe financiranja izobraževalnih ustanov, temu pa naj bi sledila odprava šolnin.