c S

Nadaljevanje koalicijskih usklajevanj prihodnji teden, datum parafe za partnerje manj pomemben

22.08.2014 14:29 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Potencialne koalicijske partnerice SMC, DeSUS in SD prihodnji teden nadaljujejo z usklajevanji. V vseh treh strankah poudarjajo, da je datum parafiranja sporazuma le formalnost in ni toliko pomemben, kot je pomembna dokončna vsebinska in resorna uskladitev. Tudi dogovor glede kadrovske razdelitve naj bi že obstajal, a uradno partnerji še molčijo.

Kot je novinarjem v DZ pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, potencialne partnerice prihodnji teden čaka še piljenje posameznih vsebin koalicijskega sporazuma po področjih.

Po njeni oceni je od samega datuma parafiranja sporazuma bolj pomembna vsebinska uskladitev z DeSUS in SD. "Več ali manj smo dogovorjeni, da smo partnerji, tako da je parafa v vsebinskem smislu samo še stvar neke formalnosti," je dodala.

Uradno sicer odprta ostaja zlasti kadrovska razdelitev, a Kustec Lipicerjeva je danes potrdila, da "vsekakor že obstaja nek razrez in dogovor v zvezi z resorji", vendar več od tega na tej točki ne želi razkrivati.

Število ministrov je načeloma že dokončno; po napovedih kandidata za mandatarja Mira Cerarja naj bi jih bilo 15, pri čemer bi DeSUS pripadli štirje, SD pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, pa še ni povsem jasno.

Znano je, da SMC prevzema ministrstvo za finance, v kandidaturo za ta položaj je že privolil Dušan Mramor. Uradnih informacij o ostalih resorjih, ki bi pripadli SMC, še ni, se je pa med drugim kot kandidatko za ministrico za zdravje omenjalo Milojko Kolar. "O tem nič ne vem, prvič slišim," se je odzvala Kustec Lipicerjeva.

V DeSUS si medtem še vedno želijo dobiti pet resorjev. Na vprašanje, ali bodo vendarle zadovoljni tudi s štirimi, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša odgovarja, da pogajanja še potekajo in da verjetno še nekaj časa bodo.

Glede na velikosti strank bi sicer DeSUS res pripadla le štiri ministrska mesta, a glede na velikost poslanske skupine SD je to število premajhno, meni Jurša.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je nedavno zatrdil, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga trenutno vodi sam, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc iz vrst DeSUS, tudi tokrat pripadla tej stranki. V igri pa so po Erjavčevih besedah še ministrstvo za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter javno upravo. Jurša je sicer danes novinarjem zagotovil, da ne bo kandidat za nobeno ministrsko mesto.

Tudi pri SD sta znana dva resorja, ki bosta v njihovih rokah. Vztrajali so pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Predsedujoči SD Dejan Židan pa bo zelo verjetno ostal minister za kmetijstvo. Tretji resor je še pod vprašajem, v igri naj bi bila zlasti šolski in obrambni.

"Za nas ni pomembno, kakšen resor vodimo, pač pa da damo kompetentne ljudi na resorje. Mi se ne bomo tepli za infrastrukturo in podobne resorje, kjer imajo nekateri občutek, da lahko naredijo nek biznis iz tega," je danes dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.

V SD so po njegovih besedah zadovoljni, da so koalicijskemu sporazumu dali neko socialno noto. "Berem pa v časopisih, da se je besedilo nagnilo na levo, kar se mi zdi zelo dobro," je še pristavil Han.

Ravno s tem pa ni zadovoljen vodja poslancev NSi Matej Tonin. Po njegovi oceni je namreč dokončen razplet dogodkov potrdil to, kar so v NSi slutili ves čas pogajanj, iz katerih so se pozneje umaknili: "Da se koalicija nagiba v levo in da bi bila NSi v koaliciji zgolj zaradi slike in ne zaradi programa, ki ga predstavlja in za katerega se zavzema."