c S

ZDA obsodile Hamasovo "barbarsko" kršitev prekinitve ognja

01.08.2014 17:00 Washington, 01. avgusta (STA) - ZDA so obtožile palestinsko gibanje Hamas za propad humanitarne prekinitve ognja, ki je danes v Gazi veljala le kratek čas. Washington je Hamas še obtožil "barbarskega" napada, v katerem je zajel izraelskega vojaka. Medtem je savdski kralj Abdulah obsodil molk mednarodne skupnosti ob izraelskih vojnih zločinih nad Palestinci.

"Gre za nezaslišano dejanje in pozivamo mednarodno skupnost, naj se pridruži naši obsodbi," je glede ugrabitve izraelskega vojaka za ameriško televizijo MSNBC povedal namestnik svetovalca za nacionalno varnost v Beli hiši Tony Blinken. Odziv Bele hiše prihaja po izraelskem preklicu tridnevne humanitarne prekinitve ognja le nekaj ur po tem, ko se je začela.

Izrael je Hamas obtožil, da je iz zasede napadel njihove vojake in morebiti tudi zajel izraelskega vojaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hamas pa je po drugi strani obtožil Izrael kršitve prekinitve ognja, potem ko je izraelsko obstreljevanje na jugu Gaze samo danes po pisanju AFP zahtevalo življenje najmanj 40 Palestincev, ranjenih pa jih je bilo 150.

A ZDA so se postavile na stran svojega zaveznika. "Očitno so pripadniki Hamasa humanitarno prekinitev ognja izkoristili za napade na izraelske vojake, enega so zajeli kot talca. To je precej barbarska prekinitev ognja," je za ameriško televizijo CNN povedal predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Na palestinsko stran pa se je postavil savdski kralj Abdulah, ki je obsodil izraelske vojne zločine nad Palestinci, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Vidimo prelivanje krvi naših bratov v Palestini v kolektivnih pokolih, v katerih ni nikomur prizaneseno, in v vojnih zločinih proti človečnosti. Mednarodna skupnost pa le molče opazuje in se ne zaveda, da bo to vodilo v generacijo, ki bo zavračala mir in verjela v nasilje namesto v dialog," se je glasil Abdulahov govor, ki so ga prenašali državni mediji v Savdski Arabiji.