c S

Kangler zaenkrat varen pred zaporom

01.08.2014 17:05 Maribor, 01. avgusta (STA) - Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil lani obsojen na sedem mesecev zapora zaradi domnevnega posredovanja pri oddaji službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita, je zaenkrat varen pred rešetkami. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo to obsodbo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Vrhovno sodišče je sodbo, s katero je bil Kangler na Okrajnem sodišču v Mariboru maja lani spoznan za krivega kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, razveljavilo, ker se mu je porajal "precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev". Po ugotovitvah vrhovnega sodišča niso bili podani zakonski znaki kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, bi ga pa lahko pravno opredelili kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja.

Vrhovno sodišče se je med drugim vprašalo, zakaj naj bi Kangler vedel, da je potrdilo Društva invalidov Maribor, ki ga je Karin Ježovita priložila k vlogi za pridobitev službenega stanovanja, ponarejeno. Vrhovno sodišče je pogrešalo tudi več utemeljitev trditve, da se Ježovita pred pridobitvijo občinskega stanovanja ni ukvarjala s problematiko invalidov. Dodaten dvom pri vrhovnem sodišču vnaša dejstvo, da iz dokaznega postopka ne izhaja nobena pisna ali kakšna druga komunikacija Kanglerja z drugimi osebami, ki bi izkazovala, da je Kangler v obravnavanem primeru vplival na podrejene in jim dajal navodila, naj vedeževalki pomagajo do službenega stanovanja. Prav tako naj ne bi bilo dovolj jasno dokazano, da sta se Kangler in Ježovita v tistem času res tako dobro poznala, kot je trdilo tožilstvo.

O dovoljenosti pridobljenih prisluhov sodišče ni odločalo, ker se za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja prisluhi v ponovljenem postopku ne bodo mogli več uporabiti. Glede domnevno nezakonitega zasega listin pa je odločilo, da listine, ki so bile zasežene v predkazenskem postopku, niso nedovoljen dokaz.

Po navedbah vrhovnega sodišča bo sodišče prve stopnje v ponovljenem postopku moralo podrobneje in prepričljivo obrazložiti razloge za svoje dokazne zaključke in se na podlagi teh zaključkov bolj poglobljeno opredeliti do zagovora obsojenca, da ni vedel, da Karin Ježovita ne izpolnjuje predpisanih pogojev za dodelitev službenega stanovanja v najem, ter o zadevi ponovno odločiti.

"Odločitev vrhovnega sodišča o vrnitvi zadeve v ponovno sojenje za tožilstvo pomeni, da delo, ki ga tožilstvu nalaga zakon, še ni končano," je odločitev za STA komentiral vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa. "Razloge, ki so vodili sodišče v odločitev o nujnosti ponovnega sojenja, bo treba podrobneje preučiti. Zakon pa določa, da mora sodišče v ponovnem sojenju opraviti vsa procesna dejanja in pretresti vsa sporna vprašanja, na katere je vrhovno sodišče v svoji odločbi opozorilo. Skladno s tem bo tožilstvo tudi v ponovljenem postopku obtožbo zastopalo strokovno in skladno s svojimi zakonskimi dolžnostmi," je dodal.

Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak pa je razveljavitev obsodbe označil za pričakovano. "To smo pričakovali glede na številne pravne in dejanske kršitve v tej zadevi," je danes povedal za STA. "Na vse te kršitve smo opozarjali skozi celoten postopek, tako da smo zadovoljni, da je vsaj vrhovno sodišče naše očitke tudi resno vzelo in upoštevalo," je še povedal Bošnjak, ki sicer z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni uradno seznanjen, saj mu še ni bila uradno vročena. "Zadeva je vrnjena nazaj v novo odločanje, kjer pričakujemo, da bo skladno z zakonom tudi rešena ugodno v korist gospoda Kanglerja," je dodal. Sam Kangler se danes na klice STA ni odzval.

Vrhovno sodišče je o zadevi odločalo, potem ko je Kanglerjeva obramba vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Ker je s tem pravnomočna sodba razveljavljena in se postopek začne znova, se razveljavi tudi izrečena kazenska sankcija ter postopek glede Kanglerjeve prošnje za prestajanje kazni v obliki splošno koristnega dela.

Zaradi lanske obsodbe je Kangler, ki so ga z županskega položaja decembra 2012 odnesli protesti, izgubil mandat državnega svetnika. Razveljavitev obsodbe ne pomeni, da bo zdaj spet lahko državni svetnik. Kot so za STA pojasnili v državnem svetu, takšni postopki niso predvideni, na nadomestnih volitvah pa je že bil izvoljen nov član državnega sveta. Takšen primer se sicer še ni zgodil ne v državnem svetu ne v državnem zboru.

Ni pa dodelitev stanovanja vedeževalki edina zadeva, zaradi katere se mora Kangler zagovarjati pred sodiščem. Okrožno državno tožilstvo ima zoper njega odprtih več zadev, do predobravnavnega naroka na sodišču pa sta doslej poleg primera Ježovita prišla še zadeva Toplarna, kjer se trenutno čaka na odločitev preiskovalnega sodnika v povezani zadevi Pohorske livade, ter združeni primer zaposlitve podžupanje Astrid Bah in nakupa stanovanjskih enot, kjer je sodišče po izvedenem naroku zavrnilo vse predloge zagovornika za izločitev dokazov. V vseh primerih Kangler vztraja pri svoji nedolžnosti.