c S

Janša bo delovne obveznosti v DZ lahko opravljal tudi v prihodnje

01.08.2014 16:21 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Predsedniku SDS Janezu Janši, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen v zadevi Patria in ki mu je državni zbor na današnji ustanovni seji potrdil mandat poslanca, bo omogočeno opravljanje delovnih obveznosti v državnem zboru tudi v prihodnje, so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Janša se je udeležil tudi ustanovne seje.

Janša bo moral za vsak izhod iz zavoda sprožiti postopek in predložiti ustrezna dokazila, na podlagi katerih mu bo odobren časovno opredeljen namenski izhod. Upravičenost trajanja izhoda bo vodstvo zapora sproti preverjalo kot običajno. V času izhoda se je obsojeni dolžan ravnati skladno s splošnimi predpisi, so zapisali na upravi.

Za današnji dan ima dovolilnico do 20. ure, so na upravi povedali za STA.

V sporočilu za javnost pa še pojasnjujejo, da obsojencem lahko v primeru neodložljivih obveznosti odobrijo namenske izhode, ki niso pogojeni z zakonsko določenim deležem prestane kazni, po katerem ima obsojenec lahko ugodnosti. "V danem primeru gre za prakso, ki v ničemer ne odstopa od enake obravnave obsojencev," so zapisali.

V zvezi z govorom Janše pred državnim zborom pa navajajo, da je skladno z 39. členom ustave vsem zagotovljena svoboda izražanja misli in govora. V upravi na podlagi dostopnih informacij ocenjujejo, "da obsojenec ni kršil predpisov, zato ni pravne podlage, po kateri bi zoper njega kakor koli ukrepali".

Janša, ki se je današnje seje DZ udeležil brez spremstva pravosodnih policistov, je med prekinitvijo seje nagovoril protestnike iz Odbora 2014, ki so se zbrali v parku ob parlamentu. Sporočil jim je, naj vztrajajo, saj so oni množica, ki spreminja Slovenijo.

Potegnil je tudi vzporednice z Ukrajino in spomnil, da so tudi tam več mesecev vztrajali na trgu, preden se je režim zrušil.