c S

Ob morebitnem vstopu v koalicijo DeSUS še vedno pričakuje predsedniški položaj v DZ

01.08.2014 16:17 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - DeSUS za zdaj ne namerava prevzemati funkcij, saj koalicijska pogodba še ni znana, prvak stranke Karl Erjavec pa želi trdna zagotovila o upoštevanju njihovih izhodišč. Če bo DeSUS šla v koalicijo, kljub vsemu pričakuje, da jim bo pripadel predsedniški položaj, je po današnji izvolitvi Milana Brgleza za predsednika DZ medijem povedal Erjavec.

Erjavec je pojasnil, da za predsednika DZ ni kandidiral, ker v DeSUS želijo trdna zagotovila glede njihovih programskih izhodišč. DeSUS je namreč na volitve šla s programom, s katerim se zavzema za regres za vse upokojence in za usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti.

Dokler teh določil ne bo v koalicijski pogodbi, ki bo tudi podpisana, DeSUS ne bo prevzela nobene funkcije, je napovedal. V torek, ko se je s kandidaturo strinjal, je Erjavec pričakoval, da bosta do četrtka okvirna koalicija in njen program že znana.

Za zdaj v DeSUS pričakujejo povabilo na pogajanja glede koalicijske pogodbe. Če povabila ne bo, tudi s kadrovskimi vprašanji ne bo težav, je pojasnil. Če bo DeSUS šla v koalicijo, pa Erjavec kljub vsemu pričakuje, da jim bo pripadel predsedniški položaj v DZ. Prav tako v DeSUS pričakujejo tudi tri ministrstva. Erjavec je ob tem zatrdil, da za zdaj ni kandidat za nobeno funkcijo.

Erjavec je nasprotoval pozivom ZaAB, da bi bilo že danes treba razpravljati o morebitnem odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Kot je dejal, je treba poskrbeti za konstruktivno delo DZ, o omenjenem vprašanju pa mora svoje mnenje podati zakonodajno-pravna služba. Če sami tega znanja ne premorejo, pa naj za mnenje vprašajo tudi strokovnjake izven državnega zbora, je še povedal Erjavec.