c S

Židan o izvolitvi predsednika DZ: Večina strank je delovala državotvorno

01.08.2014 16:15 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Po mnenju predsedujočega SD Dejana Židana sta bili na današnji ustanovni seji DZ dve zanimivosti. Prva je, da so do predsednika DZ Milana Brgleza prišli, ko še ni znan obris koalicije, a je večina strank delovala državotvorno. Druga pa, da med poslanci sedi pravnomočno obsojeni zapornik, kar je redkost v evropskih državah, pravi Židan.

Židan je v izjavi za STA kot državotvorno označil današnjo potezo poslancev, ki so s 66 glasovi izvolili predsednika DZ iz vrst zmagovalke volitev, SMC. Kot pravi, jim je bil Brglez predstavljen kot stalni predsednik DZ. "Mi začasne rešitve ne bi sprejeli, ker gre za drugo najvišjo funkcijo v državi in ta ne more biti predmet dnevno spreminjajočega se stališča," je ponovil Židan. Sprva je namreč kazalo, da bo mesto predsednika DZ prevzel prvak DeSUS Karla Erjavec, a si je premislil in kandidaturo odklonil, saj koalicija še ni sestavljena. Hkrati so v tej stranki danes izrazili pričakovanje, da bo v primeru vstopa v koalicijo to mesto vendarle pripadlo njim.

Predsedujoči SD obenem poudarja, da ne more biti sprejemljivo, da za poslance, ki so ne samo najvišja zakonodajna oblast ampak tudi moralne osebnosti, veljajo nižji standardi kot za javne uslužbence. DZ je namreč med drugim danes potrdil mandat tudi predsedniku SDS Janezu Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

V SD si bodo tako v naslednjem mandatu prizadevali za spremembo zakonodaje na tem področju, da v bodoče ne bi bilo več mogoče, da med poslanci sedijo zaporniki, je dejal Židan.

Glede pogajanj o vladni koaliciji tudi v SD v prihodnjih dneh pripravljajo pisne pripombe na osnutek koalicijske pogodbe, ki so ga v SD označili kot primernega za nadaljnjo obravnavo, dopolniti pa ga med drugim želijo z ukrepi za socialno državo. Židan je ob tem komentiral tudi pogajanja med SMC in DeSUS. Ta po njegovih besedah očitno niso preveč uspešna, saj se sicer "ne bi tako iskrilo v javnosti". "Predlagam, da več stvari naredijo za mizo in manj preko medijev," je še dejal Židan.